La Diputació de Girona va exigir ahir al Departament de Salut i al Servei Català de Salut que adoptin les mesures necessàries per solucionar les «deficiències» del nou servei de transport sanitari. CiU, ERC, PSC, CUP i IdS van aprovar per unanimitat -en el ple ordinari de febrer de la corporació- una moció que constata que s´han detectat mancances en el servei de trasllats no urgents i en l´estat de les ambulàncies. El fet és que el 14 de gener va entrar en funcionament el canvi de model del SEM a les comarques gironines. Des de llavors ajuntaments, el Col·legi de Metges i usuaris s´han queixat perquè valoren que hi ha mancances en el servei de transport sanitari.

D´aquesta manera, la Diputació es va afegir ahir a les protestes i va tirar endavant aquesta moció que reclama solucions «immediates». La moció, presentada per la CUP, es va haver de modificar per consensuar-la i perquè el ple tingués un posicionament unívoc. «Acordem instar el Departament de Salut i el CatSalut que, de manera immediata, aporti les seves alteratives per resoldre l´actual situació de deficiències del servei», demana el text aprovat i que s´enviarà al Departament. També als ajuntaments per si volen aprovar el mateix document als seus plens.

El portaveu de l´equip de govern, Albert Piñeira (CiU), va defensar que «les intencions del nou model eren bones» tot i que va reconèixer que, a l´hora d´entrar en servei, hi ha hagut «deficiències importants» en la prestació del servei. «Davant d´això, és important que ens posem al costat del territori», va afirmar Piñeira, que va reclamar «solucions» a Salut.

Des d´ERC, Lluís Sais va criticar que el nou model d´ambulàncies ja estava mal plantejat d´entrada. «Hi ha hagut un gran error, el territori ha tingut informació del canvi de model quan ja estava tot fet i als professionals tampoc se´ls ha escoltat», va lamentar. El portaveu del PSC, Juli Fernández, també va considerar que va faltar la implicació del territori i dels professionals a l´hora de dissenyar aquest nou model. «Hi ha deficiències importants denunciades pels treballadors», va dir Fernández, que va explicar que «preocupa» la manca de qualitat en el servei que han de rebre els pacients.

El portaveu de la CUP, Lluc Salellas, va insistir que les deficiències es troben especialment en el transport no urgent. «Han fet que aquest transport sigui pitjor del que teníem fa només uns mesos», va subratllar. Salellas va demanar que se solucionin aviat les mancances, ja que va alertar que el nou model preveu menys ambulàncies a poblacions del litoral gironí a l´estiu. La portaveu d´Independents de la Selva (IdS), Gisela Saladich, va reclamar que es revisi el nou model i que s´equipi als professionals amb el material necessari.