Hisenda prepara una regularització cadastral per a 76 municipis gironins

L'actualització es porta a terme amb fotografies per satèl·lit i serveix per detectar noves construccions o piscines

24.02.2016 | 07:09

La Direcció General de Cadastre va iniciar fa ja tres anys un procediment perquè totes les construccions no declarades de cada municipi (obres noves, rehabilitacions, ampliacions,...) tributin per aquest impost d'acord amb la realitat dels seus immobles i la seva capacitat econòmica. Aquesta actualització es realitza en més de 4.172 municipis de tot l'Estat i ara li ha tocat el torn a 76 municipis més de les comarques gironines. Des de 2013, són més d'un centenar els ajuntaments de Girona que ja s'havien acollit i que estan tramitant un nou IBI.

Al desembre de 2012, el Govern central va aprovar una mesura que permet als propietaris d'immobles amb característiques que no estan recollides en el cadastre regularitzar la seva situació a través del pagament d'una taxa de 60 euros i dels impostos com l'IBI i interessos de demora que s'hagin deixat d'abonar. En cas que no es faci en el temps de la regularització, les multes poden arribar a ser de fins a 6.000 euros.

El procediment de regularització cadastral té com a finalitat la incorporació al Cadastre Immobiliari dels béns immobles urbans i rústics amb construcció, així com de les alteracions de les seves característiques, en supòsits d'incompliment de l'obligació de declarar de forma completa i correcta les circumstàncies determinants d'una alta o modificació cadastral. Aquest procediment es desenvolupa entre 2013 i 2016 en tot el territori nacional, excepte el País Basc i Navarra.

La determinació dels municipis afectats i el període de regularització per als mateixos s'estableix mitjançant resolució de la Direcció General del Cadastre publicada en el BOE i la iniciació del procediment, que és d'ofici, es comunica als interessats perquè puguin realitzar les al·legacions que estimin oportunes.

Aquesta actualització es porta a terme amb fotografies per satèl·lit, de manera que han vist si el propietari del terreny tenia construccions, de quants metres, si hi ha afegit una piscina... Així detecten els canvis que han pogut desenvolupar els seus propietaris en els últims anys i han creuat les dades amb les que estaven disponibles al Cadastre.

Una vegada aquesta fase ja s'ha dut a terme, i els béns han estat incorporats al cadastre ajustant-se a la realitat, comencen les notificacions de les liquidacions corresponents a l'impost de béns immobles. El resultat és un rebut d'IBI actualitzat i es reclamen des de 2013.

És la Direcció General del Cadastre, dependent del Govern central, el que determina què ha de tributar i qui. L'Ajuntament s'encarrega del seu cobrament i ho gasta després, atès que aquest impost és la principal via de finançament de l'administració local després de la crisi immobiliària que ha deixat sota mínims amb les plusvàlues urbanístiques. La idea és que els propietaris tributin l'impost per allò que realment tenen.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Rull, ahir a Girona.
La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Dilluns s'inicia la campanya de vacunació, que enguany se centra en millorar la cobertura dels...

Alerta de pluges per aquest dissabte a Girona

Alerta de pluges per aquest dissabte a Girona

Es poden arribar a acumular 50 litres per metre quadrat

Audi roda un espot publicitari a Llagostera

Audi roda un espot publicitari a Llagostera

L'equip de la productora fa diversos dies que enregistra imatges pels carrers d'aquest municipi

Banyoles arranja un vial del Barri Vell i intervé a la plaça Estudis per evitar aiguats

Banyoles arranja un vial del Barri Vell i intervé a la plaça Estudis per evitar aiguats

La segona fase de la remodelació del carrer dels Valls anirà des del carrer Sant Antoni fins a la...

Un terç dels residus que es llancen al contenidor d´envasos no hi hauria de ser

Un terç dels residus que es llancen al contenidor d´envasos no hi hauria de ser

Les grans ciutats gironines superen la taxa mitjana d'objectes que acaben per error al recipient...

Enllaços recomanats: Premis cinema