Un dels objectius que busca la polèmica reforma local és calcular la despesa real dels ajuntaments en els serveis públics que presten al ciutadà, però amb un mètode homogeni per a tot Espanya que permeti comparar les xifres i així determinar qui són més eficients i qui estan afrontant un cost molt superior a la mitjana.

L´última radiografia, corresponent a l´exercici pressupostari de l´any 2014, permet constatar que el cost per habitant de serveis bàsics municipals, com l´enllumenat públic, la recollida d´escombraries, la neteja viària o l´abastament d´aigua potable als domicilis, suposa diferències de fins al triple entre les principals ciutats gironines.

El cost dels serveis municipals a Girona

Així enfront dels 123,3 euros per veí de l´ajuntament de Pontevedra, en el de la Corunya la minuta ascendeix a 213 euros.

El 2013 va ser el Ministeri d´Hisenda el responsable de calcular l´anomenat cost efectiu, però en la responsabilitat sobre els càlculs de 2014 va recaure en els municipis mateixos, que han hagut de plasmar al detall les despeses de tots els serveis i prestacions que ofereixen al ciutadà.

A l´inrevés que el primer any que es van fer públiques aquestes dades després de l´entrada en vigor de la reforma local, Hisenda no ha validat les xifres, sinó que aquesta vegada solament s´ha limitat de bolcar el balanç facilitat per les administracions locals. I les diferències de despesa que suposen per a cada ciutat gironina són evidents.

On més car resulten els serveis municipals d´enllumenat, recollida i tractament de residus, neteja viària i abastament d´aigua és Castell-Platja d'Aro, on s´arriben a 769 euros per habitant. Segueixen Calonge i Torroella de Montgrí,on la suma de tots els serveis suposa més de 400 euros per habitant. L'Escala, Sant Feliu de Guíxols, Blanes, Palamós, Roses, Lloret de Mar i Palafrugell se situen entre els 352 euros i els 261 euros per habitant. La més barata és la Bisbal d´Empordà, amb 113,4 euros, i entremig es mouen la resta de municipis: Puigcerdà (257,5), Girona (237,3), Figueres (204), Olot (186,9), Cassà de la Selva (156), Santa Coloma de Farners (151), Banyoles (120), Salt (119), Ripoll (118,9), segons les dades aportades pels ajuntaments al Govern central.

Evidentment, part de la diferència de costos guarda relació amb l´extensió del terme municipal, la xarxa de carrers, els punts d´enllumenat públic habilitat i el període d´encès dels fanals, les canalitzacions d´aigua o la distància a la ciutat des de l´estació de captació i bombament. De les dades facilitades a Hisenda no es pot deduir si el cost és l´òptim, és a dir, si un ajuntament ofereix millor un servei que un altre o si ha sabut contractar amb més eficiència la seva prestació a una empresa.

Observant les dades també es comprova- com és habitual a la geografia gironina- que els municipis turístics són els que més serveis han d´oferir amb un nombre menor d´habitants. Això suposa que el preu per habitant sigui molt desequilibrat en casos com Castell- Platja d´Aro, Calonge o Torroella de Montgrí.

Més cars que Madrid

Així, mentre l´enllumenat públic a Salt surt a 12,6 euros per habitant -la més barata-, a Torroella de Montgrí és de 95,6 euros, gairebé 8 vegades més. A Castell-Platja d´Aro també resulta car, 95 euros per veí, si es compara no ja amb Salt, sinó amb Girona (28,6), Roses (29,1) o Olot (22,08). Fora de Girona i a manera de referència, l´enllumenat públic costa a Madrid 25,2 euros, mentre que a la ciutat de Barcelona es queda en 17.

En la recollida d´escombraries, el cost més gran correspon al Calonge, a raó de 193 euros per habitant, mentre que en la part baixa de la taula figura la Bisbal, amb 23 euros per veí i any.