L'alcalde de Tortellà, Rafel Domínguez (Independents Tortellà-CP) i un regidor del seu grup, ahir al vespre, van mantenir una reunió amb es veïns del veïnat de Dalt. L'alcalde va informar d'una proposta de Cales y Cementos del Llierca (Cycosa) per restaurar la pedrera de la muntanya dels Comuns. La proposta està condicionada al tancament de l'expedient sancionador que l'Ajuntament manté obert contra Cycosa per incompliment del programa de restauració de la pedrera dels Comuns.

A la reunió hi van assistir uns 20 de veïns i del barri. L'Ajuntament té previst fer una altra consulta amb tots els veïns del poble que hi vulguin assistir en els propers dies.

L'any 2000, l'empresa Cycosa va aconseguir una autorització administrativa per ocupar durant 10 anys els Comuns per realitzar-hi una activitat extractiva. L'activitat extractiva s'hi va desenvolupar durant 10 anys. El termini de vigència de l'autorització per ocupar la pedrera i el bosc d'utilitat pública es va acabar el 22 de març del 2010.

Incompliment

A criteri de l'Ajuntament anterior, Cycosa durant 10 anys va incomplir el programa de restauració. En base al criteri d'un incompliment, l'Ajuntament va demanar sancions a la Secció de Mines i Energia del Govern i als Serveis Territorials del Departament de Medi Ambient.

L'Ajuntament també va executar el desnonament administratiu i va ordenat la retirada de la maquinària extractiva. A més va requerir l'execució de la fiança. La fiança pujava uns 20 milions de les antigues pessetes. A criteri de l'Ajuntament, la Generalitat havia de valorar la despesa d'una regeneració ben feta i fer que Cycosa la pagués.

Al maig, l'Ajuntament anterior va decidir no presentar-se a les eleccions. En el seu lloc, s'hi va presentar una llista d'Independents que es va manifestar com a hereva de l'anterior.

Uns vuit mesos després de les eleccions, l'Ajuntament nou ha rebut una proposta de Cycosa. Davant del document, l'alcalde ahir va explicar que han decidit consultar-ho als veïns. Després de les reunions, el consistori decidirà si continua l'expedient sancionador o accepta la proposta.

Molèsties als veïns

Fa uns 5 anys, els veïns del veïnat de Dalt (els de la reunió d'ahir) es van queixar de l'explotació les detonacions. d'esquerdes a les cases i que el trànsit dels camions provocava polseguera. També van indicar que l'eixamplament del camí va causar danys ecològics, d'incompliment. També van indicar que Cycosa incomplia la restauració.

En el seu moment, la Generalitat va informar que tenia propostes de Cycosa per començar a fer la restauració. Van observar que per començar a fer la restauració era necessari un permís.

L'empresa va deixar de fer extraccions al 2006. Llavors van proposar l'Ajuntament de fer un dipòsit de runes i començar a fer la restauració. El compromís de l'empresa era de tornar a omplir l'esquerda que hi ha a la muntanya dels Comuns, amb material provinent d'altres extraccions.

Un cop reomplert l'esvoranc, havien de plantar-hi arbres i posar-hi vegetació, per restaurar l'espai i perquè la muntanya quedés com abans de l'inici de les extraccions de runes.