La robòtica subaquàtica amb segell gironí és un tema d´interés a Corea del Sud. La tecnologia puntera que es desenvolupa a l´Institut de Recerca en Visió per Computador i Robòtica (ViCOROB) de la Universitat de Girona és el que ha provocat la recent visita d´un equip d´investigadors del Korea Research Institute of Ships and Ocean Engineering (KRISO) que ha endegat recentment una línia de recerca en robòtica submarina.

Els nou investigadors coreans, liderats per Hyun Taek Choi, van fer una estada al ViCOROB de quatre dies -entre el 15 i el 19 de febrer- per analitzar els equipaments i el software desenvolupats per la Universitat de Girona i observar la seva trajectòria de recerca amb la finalitat d´aprofitar idees i recursos de cara a crear un laboratori de recerca a les seves instal·lacions. El model gironí els va convèncer fins al punt que els membres del ViCOROB tenen previst realitzar una segona fase de formació als enginyers i investigadors coreans.

Instal·lació de referència

El model aplicat per la Universitat de Girona és una combinació d´instal·lacions de referència i professionalització de l´equip que dissenya, desenvolupa i aplica el seu propi coneixement als seus programes d´investigació. Un model que ha interessat diversos equips de recerca internacionals que pretenen iniciar-se en la visió per computador i robòtica. El ViCOROB compta amb àrees d´enginyeria informàtica, electrònica, telecomunicacions, física i matemàtica complementades amb un equip de suport tècnic i un equip directiu especialitzat en la recerca i el desenvolupament empresarial.

El Korea Research Institute of Ships and Ocean Engineering es va fundar l´any 1973 i en l´actualitat és un dels desenvolupadors líder del seu país en tecnologia relacionada amb l´enginyeria oceànica. El seu objectiu és fer recerca aplicada per resoldre les necessitats del mercat nacional i internacional. Actualment, el KRISO treballa en enginyeria naval (desenvolupament de vaixells), sistemes de control del tràfic marítim i equipaments marítims.

L´Institut de recerca VICOROB treballa des de fa més de 20 anys en el desenvolupament de robots submarins autònoms i sistemes de visió submarina. En l´actualitat, a les instal·lacions del centre d´investigació que té al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, hi ha dos models de robot en funcionament: el Girona 500 AUV, una plataforma utilitzada principalment per a tasques de recerca a profunditats de fins a 500 metres i l´Sparus II AUV, una plataforma robusta i compacta amb capacitat d´operar fins a 200 metres sota l´aigua. Ambdós fan ús de les tecnologies desenvolupades de ViCOROB per al processat d'imatges.

A més, l´institut de robòtica ja es troba treballant en la comercialització dels seus robots subaquàtics per poder explotar comercialment el sector dels robots autonòms professionals.