· OPINIÓ

Reivindico «l´espardenya de ballar sardanes»

L'assessora en estètica política Patrycia Centeno ha escrit al blog «Política y Moda; la imagen del poder» una entrada que fa referència a l'article que va publicar aquest dimarts a «Diari de Girona» el cap de protocol, premsa i comunicació de la Diputació de Girona, Josep Maria Amargant

26.02.2016 | 09:20

El més xocant del cas és que el que signa l'article ostenti el càrrec de cap de premsa, comunicació i PROTOCOL. No disposo d'imatges sobre el subjecte per apreciar el seu estilisme però m'imagino que per donar lliçons de protocol d'indumentària clàssica, Josep Maria Amargant i Codina anirà fet un pinzell. Deu ser el Cary Grant de la Diputació de Girona; potser no pel físic, però sí per l'elegància i la sofisticació que tracta d'imposar-li a Lluc Salellas... I si és veritat el que afirma en el seu article -tot i que, de moment, no em disposa l'home massa confiança- reprenc a Salellas per les bermudes (infantilitzen), pel verd (no afavoreix ningú, tret que fos un verd oliva o militar i colés com a revolucionari) i, sobretot, per mostrar la seva roba interior en públic (si se l'anomena roba interior, és per alguna cosa). Burgès o no, el cupaire ha tingut un magnífic exemple estètic a casa (el seu pare va ser Sebastià Salellas) i tot això és molt probable que ja ho sàpiga.

Ara bé, aplaudeixo fervorosament l'elecció de l'espardenya de Salellas. És més, fa anys que defenso que s'hauria d'oficialitzar com a calçat diplomàtic estival a Catalunya (requisit imprescindible per als que es disposen a crear la Cuqui República Catalana). I m'inquieta aquest to burleta, menyspreador i pejoratiu que utilitza Amargant i Codina per referir-se a l'espardenya catalana. Fins aquí hem anat a parar! L'espardenya catalana (segons la zona geogràfica, varia el model) és un dels calçats més còmodes i amb estil del món, tant per a home com per a dona. D'origen camperol i rural, l'espardenya de jute i lona va servir durant la Guerra Civil espanyola per calçar els soldats rasos (els humils, d'un bàndol i l'altre). La de veta, que vostè diu de «sardanes», és a més la peça protagonista d'Aixafem el feixisme, de Pere Català, considerada una de les millors fotografies propagandístiques del segle XX. Polítics com Lluís Companys la triaven blanca i la combinaven, els mesos més càlids, amb els seus millors vestits de lli. I ja a mitjan segle XX, es va convertir en signe d'indumentària de distinció per a intel·lectuals i celebritats: Dalí, Picasso, Coco Chanel, Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Grace Kelly, John i Jackie Kennedy... Segueixo? Potser per convèncer el cap de premsa, comunicació i protocol de la Diputació de Girona sigui més efectiu anotar que Hermès, Prada i moltíssimes firmes de luxe se serveixen de l'artesania espanyola per versionar-les (mínimament) cada temporada i vendre-les a preus prohibitius. No obstant això, les de 13 euros adquirides a les velles espardenyeries de poble causen encara més gran entusiasme. Per una raó ben senzilla: són les més autèntiques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Lacaba critica que la «mobilitat excessiva» de jutges provoca retards

Lacaba critica que la «mobilitat excessiva» de jutges provoca retards

Dels cinc jutjats que el TSJC calcula que falten a les comarques gironines, l'Estat només...

L´Estat inicia les obres per fer un pas de fauna a l´A-2 a Fornells

L´Estat inicia les obres per fer un pas de fauna a l´A-2 a Fornells

La infraestructura servirà perquè els animals puguin creuar la carretera connectant ecològicament...

Jordi Xuclà destaca que Convergència «amplia fronteres i espais» per al 26-J

Jordi Xuclà destaca que Convergència «amplia fronteres i espais» per al 26-J

El candidat gironí a la cambra baixa considera que les eleccions generals serviran per «posar a...

Els fiscals han de revisar en 15 dies 3.400 casos pendents a Girona

Els fiscals han de revisar en 15 dies 3.400 casos pendents a Girona

Els que no s'hagin inspeccionat hauran d'anar a judici només amb les diligències que s'hagin fet...

El Banc dels Aliments de Girona rep una donació de 6.500 litres de llet

El Banc dels Aliments de Girona rep una donació de 6.500 litres de llet

Les prestatgeries del magatzem del Banc dels Aliments de Girona ahir es van omplir de llet, un...

Enllaços recomanats: Premis cinema