El departament de Salut ha detectat a la província de Girona un total de 52 afectats per galteres (parotiditis) del començament d'any ençà, encara que per a cap d'ells ha calgut hospitalització.

A mitjan gener es va produir el primer brot inicial amb una dotzena de casos i, des d'aleshores, se n'han donat altres secundaris, terciaris i aïllats. El primer es va detectar el mes passat al Centre d'Atenció Primària (CAP) de Santa Coloma de Farners i es va notificar la infecció a l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

Aquest brot de galteres es concentrava a la comarca de la Selva i va afectar dotze veïns de Santa Coloma de Farners i Maçanet de la Selva, un grup d'onze amics del mateix grup d'entre 26 i 35 anys, i la mare d'un d'ells.

Aquests infectats i altres nou del seu entorn més immediat que van aparèixer poc després van ser confinats per frenar la propagació del virus i es va actualitzar la vacunació dels seus familiars.

A partir d'aquest brot inicial se n'han detectat altres secundaris i terciaris i casos aïllats que han afectat persones de totes les edats, sobretot de les comarques del Gironès i la Selva.

Dosis no efectives

En comptar gairebé tots els infectats amb les vacunes contra la malaltia, la Generalitat atribueix el contagi al fet que les dosis que se'ls havia posat no eren efectives.

El darrer gran brot de galteres que hi va haver a Girona va ser l'any 2012, quan es van comptabilitzar més d'un centenar d'afectats a la demarcació, la majoria concentrats al Gironès, Baix Empordà i la Selva, tot i que també es van donar casos a d'altres zones de la regió sanitària de Girona.

La parotiditis és una malaltia contagiosa causada per un virus, que es caracteritza per la inflor d'una o més glàndules salivals, generalment paròtides, que estan situades a sobre de la mandíbula.

La malaltia és considerada normalment benigna, encara que a vegades poden aparèixer complicacions, especialment en adults, com inflamació de testicles o d'ovaris. La febre desapareix als 3 o 4 dies, mentre que les galtes inflades s'allarguen entre set i deu dies.

La prevenció es porta a terme amb la vacunació, que es concreta en dues dosis de vacuna triple vírica, que inclou també xarampió i rubèola, i està inclosa al calendari de vacunació de Catalunya des de 1988.