L'Ajuntament de les Preses -fa pocs dies- va fumigar un bosc de pins de la muntanya de Xènacs per tal de lluitar contra la processionària del pi. Va ser una acció complementària a la injecció de substàncies químiques que l'Ajuntament ja havia fet per l'octubre. L'acció se suma a les que ja fan habitualment els Serveis Forestals de la Generalitat. De moment, l'Ajuntament no té programada cap més acció contra la processionària.

Fonts de l'Ajuntament de les Preses han definit la darrera fumigació d'excepcional. Han assenyalat que està provocada per les bones temperatures del mes de gener. La processionària del pi només sobreviu en zones en les quals l'hivern no és perillós.

Les mateixes fonts han indicat que el bon temps i la consegüent manca de gelades han fet que l'eruga de la processionària hagi sortit de la bossa abans d'hora. El problema ha estat que durant els caps de setmana la zona de Xènacs és freqüentada per famílies amb mainada i persones amb gossos.

La presència abans d'hora de la processionària ha provocat que alguns pares hagin hagut de dur nens al pediatra.

L'eruga processionària quan nota la temperatura de començaments de la primavera surt de la bossa i baixa de l'arbre per enterrar-se a terra. Mentre baixen fan una filera que atrau els gossos i també pot atraure la mainada. El problema és que les erugues tenen uns pèls urticants que quan es claven a la pell dels gossos els causen una reacció al·lèrgica que pot arribar a causar-los la mort.

La processionària del pi també perjudica els arbres. Les larves es mengen les fulles i perjudiquen molt els arbres joves.

La plaga de la processionària del pi és cíclica i, cada any, els Serveis Forestals de la Generalitat apliquen mesures. Aquest any, la plaga s'ha avançat i, d'acord amb la Generalitat, les Preses ha hagut de prendre mesures.