Feia prop d'un any que el crist romànic de l'església del Monestir de Sant Feliu de Guíxols s'havia retirat per ser restaurat a Sant Cugat del Vallès. Ahir va tornar a l'absis en un procés que va ser seguit per una setantena de feligresos que van voler veure de prop el resultat final. «Ens feia por que ens el canviessin massa però estic molt contenta de com ha quedat», afirmava una d'elles. La talla romànica tenia greus problemes de conservació per culpa, entre d´altres, dels corcs. Ara llueix el seu aspecte original, el de fa 800 anys. El més destacat són els rínxols de la barba i la cabellera, que havien quedat tapats per una capa de guix, i el color de la fusta més clar i brillant. El rector Narcís Ponsatí va destacar que la talla retorna «canviada» però per bé i que ara els feligresos el «redescobriran».

El pas dels anys, els canvis de temperatura i la humitat l'havien enfosquit molt i havia estat víctima de corcs que malmetien la fusta de pi. També tenia problemes d'aixecament de la capa pictòrica. La responsable dels treballs de conservació, Lourdes Domedel, va explicar que un historiador que els ha assessorat l'ha datat del segle XIII i ha determinat que és una peça de l'escola castellana.

S´ha tret la primera capa de vernís acolorit i el guix del cap. Això ha permès recuperar l'aspecte original de la talla, podent-se apreciar millor el relleu dels cabells i la barba, fet que n´ha «aprimat» la cara. Un altre aspecte que va cridar l'atenció a la conservadora és que, a diferència de les talles romàniques catalanes, aquesta és una peça sencera amb els braços a part. També s'ha modificat el braç dret de la talla perquè és molt més recent i contrastava massa amb la resta del conjunt.

El crist romànic porta uns 40 anys a aquesta església des que una antiquària la va donar a la parròquia. Alguns feligresos que van assistir al seu retorn reconeixen que l'han trobat a faltar i es mostraven emocionats de tornar-lo a tenir exposat. «Jo tenia pànic que no ens el tornessin i que anés a parar a un museu», afirmava la Mariàngels. En general, la sensació era de satisfacció, no només pel seu retorn i sinó pel nou aspecte.

El cost dels treballs és d'uns 10.000 euros que ha assumit la parròquia. Ara el Bisbat haurà de decidir si es fan millores en la sortida d'aire calent del terra que té a prop per evitar canvis bruscos de temperatura o si es col·loca una vitrina per preservar al màxim la peça. També s'han fet millores en la il·luminació perquè llueixi més.