Investigadors del Centre de Genètica Cardiovascular, que forma part de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) i de la Universitat de Girona (UdG), i de l'Institut de Química Computacional i Catàlisi de la UdG treballaran plegats en un nou projecte per aprofundir en les causes de la Síndrome Brugada, vinculada a la mort sobtada cardíaca. El Ministeri d'Economia finançarà amb 90.000 euros un projecte comú entre els dos centres de recerca de la UdG liderat pels investigadors Sara Pagans i Miquel Duran que es centrarà en aquells pacients en què no s'han trobat les mutacions genètiques que expliquen la Síndrome Brugada, un trastorn hereditari cardíac.En un 30% dels pacients amb risc de patir-la, la síndrome s'explica gràcies a les mutacions genètiques. En el 70% restant de persones en risc, però, no se'ls detecta cap mutació als gens cardíacs coneguts, explica la doctora Sara Pagans, investigadora Ramón y Cajal del Departament de Ciències Mèdiques de la UdG.

El projecte de recerca, que tindrà una durada de tres anys i que comptarà amb la col·laboració de la Universitat de San Diego (Califòrnia), es centrarà en veure si aquest tipus de pacients tenen mutacions en les regions que controlen els nivells de proteïnes. Aquestes regions seran seleccionades gràcies als especialistes en química computacional.

"Els grups de genètica cardiovascular i química computacional ja havien treballat junts en algun article puntual, però és una manera d'acostar-nos més i la col·laboració pot donar resultats molt positius en un futur", explica Miquel Duran, que donarà una visió "més molecular" del treball.

"A l'equip hi participaran metges, químics, bioquímics i informàtics. Cada cop apostem més per una recerca transdisciplinària, és beneficiós per la investigació i la universitat", continua.