El cribratge detecta nou càncers de còlon a la Garrotxa i el Ripollès durant el 2015

En el primer any del programa a la zona s'han tractat de manera preventiva 94 pacients amb risc elevat de patir-ne

02.03.2016 | 07:24

En el primer any de desplegament del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte al Ripollès i la Garrotxa, s´han detectat nou càncers i s´ha sotmès a un tractament preventiu 94 pacients que presentaven un elevat risc de patir-ne més endavant.

En total, des que es va posar en marxa el cribratge a les dues comarques, el 19 de gener de l´any passat, 5.263 persones -3.557 de la Garrotxa i 1.706 del Ripollès- s´han fet la prova. La xifra presenta el 44,57% de la població convidada a participar-hi, que són homes i dones d´entre 50 i 69, la població amb més possibilitats de patir aquest tipus de tumor.

De totes les proves realitzades, en 352 casos el resultat ha estat positiu, per la qual cosa s´ha citat els pacients per a fer-se una colonoscòpia. Ja se n´han fet 274, que han confirmat el càncer en cinc pacients del Ripollès i quatre de la Garrotxa. A més s´han detectat adenomes de mitjà i alt risc a 94 persones –29 del Ripollès i 65 de la Garrotxa–, als quals s´ha pogut sotmetre a tractaments preventius per evitar futurs càncers.

La implantació del cribratge de càncer colorectal al Ripollès i la Garrotxa –que s´ha fet de manera conjunta amb Osona– va començar per les Àrees Bàsiques de Salut de la Vall d´en Bas, Sant Joan les Font i s´ha iniciat a Olot –on s´acabarà el 30 de novembre de 2016- i a Ripoll-Sant Joan de les Abadesses. Al llarg dels dos anys que dura el programa, es convidarà a participar-hi 13.456 persones de la Garrotxa i 6.809 del Ripollès.

Per poder dur a terme el desplegament, han treballat plegats el col·legi de farmacèutics de Girona, l´atenció primària, la unitat d´endoscòpies dels hospitals d´Olot i Campdevànol i l´Oficina Tècnica de Cribratge gestionada per l´IAS, a més del CatSalut. A més el Rotary Club col·labora econòmicament en el desplegament a les seves comarques durant els dos primers anys del programa, en què aportaran el 42% del seu cost.

El mètode de cribratge es fa a partir d´una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta. La participació en el programa, que té una realització biennal, és voluntària. La població diana rep una carta a casa on se´ls explica com participar al programa i, en cas de no contestar-la en dues setmanes, es fa un segon enviament de recordatori.

Amb aquesta carta, que conté un codi d´identificació personal, cal dirigir-se a una oficina de farmàcia, on li donaran un kit per dipositar la mostra de femta, i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a la farmàcia. Les farmàcies que participen en el programa enviaran dos cops a la setmana les mostres al laboratori del programa.

Els resultats de les anàlisis seran publicats informàticament a la Història Clínica Compartida de Catalunya. Si són negatius, els participants rebran una carta on se'ls informarà d'aquest resultat. Si són positius –ho són en prop d´un 6% dels casos–, seran citats per a una visita a la Unitat d'Endoscòpies del seu hospital, on se'ls informarà del resultat i del procés a seguir a partir d'aleshores, que parteix de la realització d´una colonoscòpia diagnòstica.

Segons els resultats d'aquest estudi, s'indicarà al pacient què cal fer: participar de nou en el programa al cap de dos anys si el risc és baix, fer una segona exploració al cap d'un temps (1 o 3 anys) o pot ser derivat a un centre de diagnòstic i tractament en el cas que es confirmi la presència de càncer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Com si els pares passessin llista a classe
Com si els pares passessin llista a classe

Com si els pares passessin llista a classe

Una empresa gironina desenvolupa una APP que facilita la gestió de dades als docents i l'accés a...

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Conferències, presentacions de llibres, estrenes d'exposicions i teatre

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

Un estudi de la UPC analitza l'impacte de la pujada del nivell del mar a les zones portuàries

López de Lerma passa comptes

López de Lerma passa comptes

El polític gironí Josep López de Lerma acaba de publicar el llibre "Cuando pintábamos algo en...

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

Aquestes espècies són una de les més castigades a Girona, juntament amb el tritó del Montseny

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

La CUP protesta pel salari i en canvi el Patronat de l'Hospital indica que és just i comparable al...

Enllaços recomanats: Premis cinema