L'Ajuntament de Ribes de Freser -fa pocs dies- va aprovar la modificació de l'ordenança de tinença d'animals. El canvi preveu la creació d'un cens de gossos, en el qual constarà l'ADN. És a dir, prendran l'ADN de cada animal i el posaran al cens. La voluntat és que l'ADN faciliti la identificació dels excrements i es pugui sancionar amb garanties els propietaris.

L'acord de modificació de tinença d'animals es va aprovar amb 6 vots a favor de CiU i 2 abstencions d'ERC. L'argument dels republicans per abstenir-se va ser que -segons el seu criteri- la limitació de l'ordenança en el referent als excrements de gos no està clara.

Les multes són de 100 euros i en els casos de reincidència poden arribar a 300 euros. L'Ajuntament preveu que el sistema de l'ADN ajudi a reduir el problema dels excrements de gossos, però no confia en l'eliminació total del problema. Com la major part de municipis, els excrements de gos són un problema important a Ribes de Freser. El consideren un problema de salut publica al passeig Àngel Guimerà i d'altres zones de passeig.

A més de sancions per deixar excrements de gos a la via pública, l'ordenança té en compte sancions per deixar menjar per a les colònies de gats a la via pública. En aquest cas les sancions són de 50 euros. Les colònies de gats urbans són un altre problema dels municipis. Els gats solen entrar als contenidors de residus a buscar menjar i rebenten les bosses i escampen la brossa.

El fet de donar-los menjar contribueix a la consolidació de les colònies. En moltes localitats han hagut d'esterelitzar-los per evitar l'expansió dels gats.

ADN gossos de Ripoll

Fer servir l'ADN per detectar els propietaris de gossos que inclompleixen el compromís de recollir els excrements dels seus animals, no és un invent de Ribes de Freser.

Ara farà uns 11 mesos, l'Ajuntament de Ripoll va anunciar l'execució d'un pla, en el qual també es preveia l'ús de l'ADN per localitzar propietaris de gossos que no rercullen els excrements. Això no obstant, el cost de les anàlisis va aturar-lo. Segons va explicar ahir Anna Belén Avilés (regidora per Fem Ripoll), «es va parlar que era massa car i no s'ha fet res».

Un altre ajuntament que l'any passat va apostar per l'anàlisi de l'ADN per identificar els excrements va ser Sitges. La població costanera també té en els excrements de gos un greu problema, sobretot d'imatge. A Sitges, l'anàlisi l'havia de fer una empresa del Parc de Recerca de la UAB. La previsió era identificar els animals encara que no estiguessin censats. L'anàlisi d'ADN dóna un retrat robot de l'animal.

De moment, no han sortit ajuntaments que hagin publicitat sancions per deixar excrements a la via pública justificades amb anàlisis d'ADN.

El motiu general és el cost de l'anàlisi. Per això ara estudien unificar la contractació de l'empresa que fa les anàlisis perquè així els resulti més econòmic fer el pas endavant i reforçar les campanyes convencionals de difusió.