El Col·legi de Veterinaris de Girona ha lliurat als Mossos d'Esquadra sis lectors de microxip d'animals de companyia que permetran agilitar la feina dels agents a l'hora de localitzar els propietaris d'animals perduts o extraviats. Els agents podran incorporar els aparells als cotxes patrulla i, en cas de detectar un animal perdut o abandonat, podran conèixer en pocs segons qui n'és l'amo (sempre que porti xip). El dispositiu permet consultar l'Arxiu d'Identificació d'Animals de Companyia (AIAC) que conté les dades actualitzades de tots els animals censats i les dades dels seus propietaris. Durant el 2015, a les comarques de Girona l'AIAC va identificar 715 animals a la via pública gràcies al microxip i va aconseguir retornar 619 mascotes als seus propietaris.

Els Mossos d'Esquadra disposen des d'avui d'un nou recurs per facilitar la localització dels amos d'animals de companyia que s'han perdut o que han estat abandonats. Es tracta dels lectors de microxip, que permeten en pocs segons saber qui és l'amo d'un animal que els agents localitzen a la via pública. Fins ara, si algú trobava un gos perdut calia portar-lo fins a alguna clínica veterinària o a una comissaria i esperar per fer les comprovacions. Ara, tot el procés serà molt més àgil.

El president del Col·legi de Veterinaris de Girona, Bernat Serdà, ha remarcat que l'objectiu de la iniciativa és facilitar la feina als Mossos d’Esquadra en aquells casos en què es requereixi una ràpida localització dels propietaris dels animals perduts o extraviats, de la mateixa manera que també permetrà treballar conjuntament en la lluita contra els abandonaments de gossos i gats.

Per la seva banda, el cap de l'Àrea Bàsica Policial del Gironès-Pla de l'Estany, l'inspector Xavier Domenech, ha remarcat que aquests aparells facilitaran la feina als agents en casos d'animals extraviats, abandonats o quan calgui localitzar el propietari d'un animal que hagi causat algun accident. Aquest dispositius es distribuiran per la Regió Policial de Girona per donar cobertura a diversos municipis.

Els lectors també ajudaran el cos en altres tasques policials com poden ser els seguiments d'animals en investigacions de medi natural, o bé com és el cas de la localització d'animals protegits que estiguin identificats amb microxips. De la mateixa manera, els lectors permetran una ràpida identificació dels animals en cas d'accident o robatori. També permetran fer un control dels animals que estan o no xipats, ja que és un requeriment obligatori per als amos que tenen mascotes.

Amb la cessió dels lectors, els Mossos d'Esquadra tindran accés a la base de dades de l'Arxiu d'Identificació d'Animals de Companyia (AIAC) que gestiona el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya i que conté les dades actualitzades de totes les mascotes censades.

La importància de dur el xip

Des de l'any 2003, s'han registrat a l'AIAC 128.727 mascotes de les comarques de Girona (120.850 gossos, 7.083 gats, 297 fures, 110 lloros, 24 rucs, 15 conills, 7 monos i 1 lleó, entre altres), de les quals 11.600 es van registrar l'any 2015. En el darrer any a la demarcació de Girona, l'AIAC ha localitzat a la via pública 715 animals que portaven microxip, ha notificat la desaparició o robatori de 303 mascotes i ha pogut retornar als seus propietaris 619 animals.

Actualment, prop de 40 clíniques veterinàries de les comarques de Girona col·laboren amb els Mossos d'Esquadra cedint els seus lectors per a la lectura dels microxips dels animals que es troben perduts o abandonats a la via pública.