Que les regles tinguin excepcions serveix fins i tot per protegir drets i evitar injustícies. Com a mostra, el cas d'una veïna de Beget a la qual van interceptar els Mossos d'Esquadra conduint sense permís -havia perdut tots els punts- el 27 de març de 2015 i ha acabat absolta d'un delicte contra la seguretat del trànsit.

Es va saltar la llei per una qüestió de força major i perquè era l'última alternativa: era això o perdre un subsidi d'atur de 400 euros, únic ingrés familiar que havia de repartir entre la hipoteca i el dia a dia. El seu advocat, Enrique Pérez Palací -Prolex-, ja li va fer admetre els fets durant el judici i aprofundir en l'explicació. La jutgessa del Penal 5 de Girona, Pilar Abella, li ha donat plena credibilitat i n'ha dictat l'absolució.

Aquell dia la processada va patir una infausta conjunció de situacions que la justícia ha acabat rescabalant. Per començar, era el darrer dia que podia anar a l'oficina de l'Inem de Ripoll per no perdre el subsidi però el seu marit, que l'acompanyava, va haver d'aturar el cotxe perquè no podia seguir conduint a causa de la lumbàlgia; la manca de cobertura de Beget va impossibilitar que la dona es pogués posar en contacte amb l'Inem per informar de la situació; tampoc podia agafar el transport públic perquè no n'hi ha ni llogar-se un taxi; i no tenia cap conegut que pogués acompanyar-la a Ripoll. Per tant, va optar per conduir ella «essent coneixedora que no podia fer-ho al·legant que el motiu de la conducció era un estat de necessitat».

Els Mossos d'Esquadra van aturar-la en un control rutinari i encara que ella els va explicar la situació van denunciar-la igualment, de manera que el seu marit va haver-se de tornar a posar al volant tot i el dolor -acreditat mèdicament durant el judici- per dur-la fins a Ripoll.

La jutgessa ha entès que es tractava d'una situació «de perill imminent de pèrdua de subsidi» i que l'actuació de la dona va ser un mal menor ja que si aquell dia no hagués arribat a l'oficina de l'Inem hauria perdut el subsidi i, amb això, la possibilitat de seguir pagant la hipoteca amb el consegüent perill de desnonament tenint a càrrec una família de quatre membres -el matrimoni i dos fills menors-. Ara bé, el fiscal encara pot recórrer la sentència.