Les analítiques de l'aigua del torrent del Riot de Sant Joan les Fonts han sortit normals però s'han detectat hidrocarburs degradats, en molt baixa concentració, en els sediments negrosos que van aparèixer al fons de la llera a principis de febrer fent saltar les alarmes. És per això que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) continuarà investigant l'origen de la surgència d'aquest substrat negrós proper al polígon industrial de Begudà i a tocar de l'empresa Noel. Precisament aquesta empresa, que està col·laborant amb el cas, ha informat d'un vessament accidental de fuel en les seves instal·lacions ?l'any 2001 que va comportar la construcció d'una pantalla i d'un drenatge. Ara es vol esbrinar si hi ha relació amb aquest antic vessament.

Les analítiques de l'aigua han donat resultats que estan dins la normalitat i per tant no aporten cap informació que expliqui la presència de la substància negrosa al fons del torrent. El que sí que s'ha detectat ha estat la presència d'hidrocarburs degradats en molt baixa concentració als sediments del subsòl. L'ACA treballa en la hipòtesi de vessaments o fuites anti?gues de fuel que podrien haver quedat retinguts durant anys en el subsòl i que, amb les darreres obres d'ampliació de l'empresa Noel que queda just a sobre del torrent, podrien haver arribat a la riera.

L'ACA ha requerit tota la informació disponible sobre les instal·lacions de fuel fins a finals de ?l'any 2002, quan van ser substituïdes per gas. L'empresa, dedicada al sector carni, ha aportat documentació d'un vessament accidental de fuel en les seves instal·lacions l'any 2001, que van gestionar amb la construcció d'una pantalla i d'un drenatge que reconduïa el fuel del terreny amb tècniques de bioremediació. Ara caldrà investigar si aquest vessament té relació amb l'aparició dels fangs negrosos.

Entre les mesures acordades, s'ha decidit que la firma iniciarà un estudi en els propers dies a l'entorn de les antigues instal·lacions de fuel i de la surgència d'aigua a través de nous sondejos. Aquestes anàlisis han d'aportar informació sobre l'origen de la surgència d'aigua i confirmar si hi ha terres contaminades per fuel al subsòl. Un cop es disposi d'aquest estudi es valorarà si calen més actuacions.

Tasques de sanejament

Des del passat 2 de febrer l'empresa, en coordinació amb l'Agència Catalana de l'Aigua, ha realitzat diverses mesures de sanejament per evitar qualsevol aportació d'aigua de les seves instal·lacions cap a la riera fins a esbrinar l'origen de la substància.

Entre altres mesures, han retirat el substrat negrós (extracció mitjançant aspiració amb camions cisterna) i han reconduït l'abocament a la llera de les aigües de refrigeració a la seva depuradora que, conjuntament amb les seves aigües de procés, aboca a la depuradora de Begudà.

Cal recordar que aquesta zona està inclosa dins del parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.