L'alcalde de Santa Pau, Josep Companys (Units per Santa Pau) va explicar al darrer ple: «Ens hem trobat amb en Jaume Vicens de Medi Natural i amb el director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Xavier Puig. La finalitat de les reunions -segons ell. va ser tractar masia per masia la inclusió al catàleg de masies. Va explicar: «Fer-los veure l'opinió de l'Ajuntament en defensa dels interessos dels propietaris de les masies.

Companys va valorar: «No les aconseguirem entrar totes, perquè tenim clar què el Pla Especial del Parc Natural recull que segons quins usos no estan admesos a la Fageda».

Això no obstant, va exposar que de les 25 que en un principi havien quedat excloses del catàleg, en salvaran unes quantes. En tant que exemple, va exposar la zona del Pruan. Segons va explicar, es tracta d'una zona, on hi ha unes 4 masies que han d'estar -segons el seu criteri- al catàleg.

Els motius són que si les cases queden fora hi ha perill que la zona quedi deserta. «Els hem intentat fer veure que si consten al catàleg, algú les pot habitar», va explicar. Segons ell, si hi ha gent es podran conservar les zones de pastura i hi haurà més garanties contra els incendis.

La segona fase del catàleg de masies de Santa Pau havia passat una aprovació inicial, però -segons Companys-: «Quan vàrem iniciar l'expedient, vàrem trobar un informe de Medi Ambient i del Parc que ens deixava moltes masies fora i no podia ser».

El catàleg de masies i cases rurals és un document normatiu elaborat per cada municipi per identificar edificacions que compleixen certs requisits que fan necessari la seva preservació. Només té efecte en sòl no urbanitzable.