L'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany ha restaurat tres volums que contenen 528 folis de documentació jurídica de l'Ajuntament de Banyoles escrits entre els segles XVI i XVII; a més de 200 documents en pergamí provinents de tres masos de la comarca, datats del XIII al XVII. Aquestes són dues de les actuacions més rellevants d'aquest equipament cultural al llarg del 2015, any en el que va sumar 5.255 usuaris a través de tots els seus canals.

Més enllà de les tasques arxivístiques que li són pròpies, de posar el seu fons a disposició del públic en general i dels investigadors en particular, de la recuperació de documentació amb un alt valor històric i de diverses activitats de difusió, l'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany (ACPE) ha aprofundit en la seva col·laboració amb les administracions locals. En concret, el centre ha assessorat, ajudat i assistit als onze ajuntaments de la comarca i al Consell. Aquest últim ha contractat dues persones per donar suport a l'Arxiu, al mateix ens comarcal i als ajuntaments de Serinyà, Fontcoberta i Vilademuls; un fet que la directora de l'ACPE, Núria Batllem, qualifica de «molt significatiu» en la memòria d'activitats de l'any passat. La recent incorporació del fons fotogràfic de l'artista Carles Fontserè és una altra de les fites més destacades.

Testimonis documentals

Entre els nous fons que s'han ingressat a l'Arxiu Comarcal sobresurt una aportació de l'escola de Sant Esteve de Guialbes (Vilademuls) que recorre pràcticament un segle, entre 1919 i 2011; o els 42 pergamins, les 7 capsetes de plaques de vidre fotogràfiques i una de negatius plàstics de Josep Maria Pascualque van de 1297 a 1992.

En total, al tancament de 2015 l'Arxiu del Pla de l'Estany custodiava 1.041,64 metres linials de documentació -36,50 dels quals s'hi van incorporar l'any passat.

Pel que fa als usuaris, de les 3.527 peticions d'informació que va rebre, 3.073 van ser per Internet i 248 presencials. La Biblioteca Auxiliar va comptabilitzar 1.718 demandes més, el gruix de les quals (1.639) van consistir en visites a la premsa a través de la Xarxa d'Arxius Comarcals. I el còmput d'usuaris es tanca amb deu préstecs.