Col·laboració ciutadana per detectar el mosquit del Zika

El programa Mosquito Alet controlarà els insectes transmissors de malalties com el dengue o la febre groga

04.03.2016 | 17:42
Col·laboració ciutadana per detectar el mosquit del Zika

La nova plataforma Mosquito Alert demana la col·laboració dels ciutadans per a detectar la possible arribada del mosquit que transmet el Zika, l´Aedes aegypti, també anomenat mosquit de la febre groga. Aquest projecte de ciència ciutadana impulsat pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i la Fundació Bancària La Caixa recollirà albiraments d´aquest mosquit, així com del mosquit tigre, ja que vol impulsar el seguiment i el control dels diferents insectes que transmeten malalties globals com la febre groga, el dengue o el chikungunya. Ciutadans i científics estaran en contacte a través d´una pàgina web, que ja està disponible, i d´una aplicació mòbil que ja està habilitada per al sistema Android i properament també es podrà utilitzar en dispositius iOS.

Així, el nou projecte s´ha concebut com una ampliació del programa Atrapa el tigre, en què col·labora el Centre d´Estudis Avançats de Blanes (CEAB) i treballarà amb el mateix sistema amb un doble objectiu. Per una banda, implementar un sistema d´alerta anticipat de l´Aedes aegypti, i per l´altra, mantenir el seguiment ciutadà de la presència del mosquit tigre (Aedes albopictus), que segons les dades del Programa per a la vigilància, seguiment i control del mosquit tigre de Girona ja s´ha establert en 134 municipis de la demarcació.

L´objectiu del projecte científic és superar les 10.000 descàrregues d´Atrapa el tigre i les 4.000 possibles localitzacions de l'insecte enviades l´any passat, segons els seus responsables. La nova plataforma vol incrementar el nombre d´usuaris i notificacions per poder fer models que prediguin la distribució dels insectes i el risc epidemiològic que transmetin les malalties que transporten.

A més, vol fomentar l´aplicació de respostes i mesures de control concretes, efectives i en temps real per a gestionar les dues espècies. Per a fer-ho, les dades aportades pels ciutadans voluntaris i els models matemàtics es compartiran amb les entitats que gestionen aquest problema.

«Així com amb el mosquit tigre vam arribar una mica tard i és més funcional per la gestió, aquesta eina que estem proposant té dos vessants: de sistema d'alerta precoç i també de gestió, un cop el mosquit ja és resident», va explicar el professor d'investigació del CREAF, i director del projecte, Frederic Bartumeus, en declaracions recollides per l´Agència Catalana de Notícies. En aquest sentit, l´investigador remarca que l'Aedes aegypti podria arribar a Europa «molt fàcilment».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema