La nova plataforma Mosquito Alert demana la col·laboració dels ciutadans per a detectar la possible arribada del mosquit que transmet el Zika, l’Aedes aegypti, també anomenat mosquit de la febre groga. Aquest projecte de ciència ciutadana impulsat pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i la Fundació Bancària La Caixa recollirà albiraments d’aquest mosquit, així com del mosquit tigre, ja que vol impulsar el seguiment i el control dels diferents insectes que transmeten malalties globals com la febre groga, el dengue o el chikungunya. Ciutadans i científics estaran en contacte a través d’una pàgina web, que ja està disponible, i d’una aplicació mòbil que ja està habilitada per al sistema Android i properament també es podrà utilitzar en dispositius iOS.

Així, el nou projecte s’ha concebut com una ampliació del programa Atrapa el tigre, en què col·labora el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) i treballarà amb el mateix sistema amb un doble objectiu. Per una banda, implementar un sistema d’alerta anticipat de l’Aedes aegypti, i per l’altra, mantenir el seguiment ciutadà de la presència del mosquit tigre (Aedes albopictus), que segons les dades del Programa per a la vigilància, seguiment i control del mosquit tigre de Girona ja s’ha establert en 134 municipis de la demarcació.

L’objectiu del projecte científic és superar les 10.000 descàrregues d’Atrapa el tigre i les 4.000 possibles localitzacions de l'insecte enviades l’any passat, segons els seus responsables. La nova plataforma vol incrementar el nombre d’usuaris i notificacions per poder fer models que prediguin la distribució dels insectes i el risc epidemiològic que transmetin les malalties que transporten.

A més, vol fomentar l’aplicació de respostes i mesures de control concretes, efectives i en temps real per a gestionar les dues espècies. Per a fer-ho, les dades aportades pels ciutadans voluntaris i els models matemàtics es compartiran amb les entitats que gestionen aquest problema.

«Així com amb el mosquit tigre vam arribar una mica tard i és més funcional per la gestió, aquesta eina que estem proposant té dos vessants: de sistema d'alerta precoç i també de gestió, un cop el mosquit ja és resident», va explicar el professor d'investigació del CREAF, i director del projecte, Frederic Bartumeus, en declaracions recollides per l’Agència Catalana de Notícies. En aquest sentit, l’investigador remarca que l'Aedes aegypti podria arribar a Europa «molt fàcilment».