L'Ajuntament d'Olot ha començat les obres de reforç de l'estructura de l'hospital Sant Jaume. Segons ha explicat Josep Gelis, regidor d'Espai Públic per CiU la previsió és que s'acabin en setmanes. «Un cop estiguin fetes - va assenyalar-, la Cooperativa Abacus podrà reprendre les obres de la botiga».

L'estructura de l'Hospital ha estat un problema a l'hora d'adaptar les antigues consultes externes i altres serveis hospitalaris a botigues i sales de maquinària impulsora d'energies alternatives. El fet que l'edifici sigui antic i hagi estat reformat en moltes ocasions va obligar l'Ajuntament a encarregar un projecte que va ser aprovat per la Junta de Govern del 19 de febrer.

El projecte aprovat abasta la part que dóna a la plaça de l'Hospital i està encarada a la Plaça Mercat i la que està de cara al carrer Mulleras. La previsió -segons ha explicat Josep Gelis- és que l'execució del projecte tingui un cost de 34. 000 €, repartits en cadascuna de les dues parts.

A la part encarada al carrer Doctor Fàbregues, està prevista l'obertura d'una botiga de material escolar i joguines educatives, mentre que a la part encarada al carrer Mulleres hi fan una exposició sobre energies alternatives. El reforç abastarà els fonaments, el pilars i les bigues. De fet, ahir, un camió cisterna posava formigó per refoçar la part baixa de l'edifici.

A més dels afegits, l'ordenació arquitectònica és una altra causa de la feblesa de l'edifici. A la part que dóna a la plaça Mercat, hi ha bigues que es barregen amb el que seran les finestres noves.

La part de l'exposició d'energies alternatives promuguda per la Unió Temporal d'Empreses, Gas Natural i Wattia, necessita ser reforçada, entre altres coses, perquè tindrà un aparador que donarà al carrer Mulleras.

La finestra d'exposició permetrà veure el funcionament de la caldera de biomassa, la de gas natural i les connexions amb els 24 pous de geotèrmia instal·lats sota la plaça Mercat i els panells de l'energia solar. La idea és que en un futur centri una illa energètica de grans dimensions.

Les obres actuals fan preveure que abans de l'estiu les botigues Mango, al carrer Sant Rafel, i Abacus, al carrer doctor Fàbregues. La sala d'energies -segons les previsions- tardarà més.

Residència geriàtrica

La remodelació de la planta baixa serà un fet aquest any. El que es preveuen més lents són la millora de la residència geriàtrica Santa Joaquima i els nous usos de de les antigues habitacions per a malalts aguts.

Pel que fa a la residència, la previsió de l'Ajuntament és la de mantenir les 60 places actuals. No en faran més perquè la Generalitat no genera places públiques. La idea és reformar la residència i convertir-la en un espai, en el qual els interns puguin conservar la intimitat i la independència de quan vivien a casa seva. Hi haurà més sales d'estar que ara i les habitacions seran -en la seva major part- individuals.

Les antigues habitacions no serviran per ser la seu de les entitats socials. Per a això, l'Ajuntament preveu fer servir els ateneus: l'Orfeó, els Catòlics i el Casino. En canvi, l'Ajuntament ha descartat que puguin ser usades per serveis com l'Escola d'Adults, l'Escola Oficial d'Idiomes o d'alres serveis que puguin generar activitat.