Tan sols un 5% d'estudiants de Formació Professional de les comarques de Girona -en una proporció similar a la de la del conjunt del país- fan estades d'estudis a l'estranger, tal com es va posar de manifest ahir en una jornada organitzada per la Fundació Catalunya Europa. L'objectiu d'aquest col·loqui era presentar la mobilitat d'aquest alumnat com «una oportunitat d'accés al treball» i «un factor de millora de la competitivitat».

La necessitat de recursos econòmics i d'una estructura intermèdia que faciliti la mobilitat dels estudiants de cicles formatius van ser dues de les mancances que es van constatar ahir. Una situació que, tal com va sorgir en el transcurs del debat, contrasta amb les facilitats que sí existeixen en l'àmbit universitari -amb els Erasmus, una modalitat habitual en l'actualitat. Els ponents del col·loqui van reivindicar més recursos per als estudiants de FP perquè puguin ampliar la seva preparació en un altre país.

La jornada va comptar amb la participació de l'exconseller d'Educació Ernest Maragall i, en l'actualitat, eurodiputat del grup Els Verds/ALE; així com també del subdirector general de Programes, Formació i Innovació, del Departament d'Ensenyament de la Generalitat, Estaniuslau Vidal-Folch. Abans de les seves intervencions, el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, va obrir l'acte -que va acollir la seu d'aquest organisme-, tot aprofitant per reclamar una participació més intensiva de les companyies en els programes de formació.

Tot seguit, el nou director territorial d'Ensenyament, Josep Polanco, va explicar que actualment funcionen «14 projectes de mobilitat a la província de Girona» i va avançar que la intenció del Departament és «créixer fins a 17».

Abans, Ernest Maragall va lamentar que «la mobilitat a la FP té encara un paper tímid» si es compara amb els intercanvis universitaris, on una cinquena part dels alumnes d'ensenyament superior participen en una estada Erasmus.

L'experiència de Nestlé

L'última part de l'acte va consistir en una taula rodona, en la qual van participar tres experts: la presidenta de la Fundació de les Regions Europees per la Recerca, l'Educació i la Formació, Christiane Demontès; el director adjunt de l'Escola de Comerç 1 a Stuttgart, Uwe Peleikis; i la responsable de Recursos humans de Nestlé España, Bàrbara Arimont. En el cas d'aquesta empresa, el 2013 va posar en marxa un programa de mobilitat laboral per a 10.000 estudiants -entre ells, gironins- que els permet realitzar estades europees a diferents delegacions de la companyia.

Per la seva banda, Demontès va remarcar la necessitat que els centres educatius i les administracions donin suport tant als estudiants de FP com a les seves famílies, per facilitar la integració al lloc de destí. En aquest sentit, va apel·lar a la necessitat que les regions, que haurien d'ajudar els instituts a gestionar els intercanvis.

A les limitacions esmentades s'hi va afegir que cada país regula la Formació Professional de manera diferent, cosa que complica l'homologació dels continguts que s'aprenen a l'estranger.

La iniciativa forma part d'un programa de recerca sobre la mobilitat en l'àmbit de la FP, finançat per la Comissió Europea.