El consell de govern del dia 15 de març aprovarà la creació de la nova direcció general de Polítiques de Muntanya. Ho va anunciar ahir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, des de Rialp on va acabar un periple de dos dies pel Pirineu. Segons Puigdemont, "això és important perquè som conscients que hi ha algunes reivindicacions que es poden satisfer millor si existeix un canal qualitatiu de diàleg que flueixi bé", i va afegir que, "a part de la delegació territorial i de la presència dels consellers al territori, és rellevant que pugui existir una direcció general que ausculti de manera molt sensible els problemes i les demandes que té aquest territori".

Puigdemont va afegir que la nova direcció general és un instrument que necessita tant el territori com el Govern perquè "ens ajudi a desenvolupar els compromisos que adquirim i que tenim ganes d'adquirir perquè tot el territori del Pirineu senti que el Govern està al seu costat i perquè necessitem també que aquest territori estigui al costat del país" des del punt de vista de "la cohesió social i l'equilibri territorial com també en el procés de futur que tenim plantejat i que he comprovat que compartim profundament".

De fet, en el discurs que el president ha fet a l'Ajuntament de Rialp va convidar tothom a implicar-se en el procés participatiu per fer una constitució catalana. "Tot allò que puguem dir de com volem gestionar i governar la muntanya ho heu de dir sobretot vosaltres", va afirmar.

Un nova llei de Muntanya

D'altra banda, també va refermar la intenció de tirar endavant una nova llei de Muntanya, que substitueixi la del 1983 perquè "som conscients que ha quedat petita, sobretot han fet que es quedi petita els esforços del territori, que ha lluitat contra el determinisme que assenyalava el mapa; la gent s'ha encarregat de superar alguns marcs i reclamar una atenció que els hi devem".

En aquest sentit, va afegir que "el futur del Pirineu passa perquè es creïn oportunitats i en alguns casos això depèn de les infraestructures". Sobre aquest aspecte, Puigdemont va assenyalar que "en allò que pertany al Govern de la Generalitat les infraestructures estan en marxa, tristament no poden dir el mateix en allò que pertany al Govern de l'estat".