El Departament d'Interior demanarà a la fiscalia més contundència contra els conductors beguts que reincideixin al volant arran de l'accident mortal que va tenir lloc entre Girona i Fornells de la Selva. El conseller Jordi Jané es reunirà amb el fiscal coordinador de Seguretat Viària de l'Estat, Bartolomé Vargas, per demanar-li si la justícia pot endurir les accions contra aquests infractors, i també estudiar quina ha de ser la responsabilitat dels conductors substituts -aquells qui es fan càrrec del vehicle per evitar que la policia l'immobilitzi.

Jané, que ha parlat amb el company de la víctima de Fornells, assegura que té el "requeriment moral" d'estudiar el cas a fons per veure si la mort de la noia s'hauria "pogut evitar". El conseller d'Interior també ha demanat obrir una "investigació exhaustiva" per saber com és que els mossos, quan van anar a buscar el mòbil de la víctima a petició de la família, no el van trobar.

Arran de l'accident mortal, provocat per un conductor begut i amb el carnet retirat, el Govern ja es va comprometre a revisar els protocols policials i de trànsit. Va ser el mateix Jané qui, en una compareixença al Parlament, va proposar retenir unes hores a comissaria els conductors beguts reincidents fins que se'ls baixi l'alcohol.

En paral·lel, el conseller també va apostar perquè els conductors substituts, un cop marxin del control policial, no només es facin càrrec del vehicle sinó també d'evitar que l'infractor agafi de nou el cotxe mentre vagi borratxo.

Ara, el conseller d'Interior també reclamarà a la justícia que endureixi les accions contra aquests infractors. Ho farà durant una reunió que mantindrà amb el fiscal coordinador de Seguretat Viària a l'estat espanyol, Bartolomé Vargas. La trobada se celebrarà a Barcelona -a instàncies del conseller- d'aquí a una setmana i mitja, el proper dia 15.

"He convocat la reunió per analitzar si les instruccions de la fiscalia, en aquests casos, es poden modificar", va avançar Jané. En concret, el conseller d'Interior demanarà a Vargas que la fiscalia actuï sobretot en els casos d'aquells conductors que reincideixin a l'hora d'agafar el volant beguts. Jané també parlarà amb el fiscal sobre "la responsabilitat" que han de tenir els conductors substituts.

"Interrogants legítims"

El conseller d'Interior també va fer ahir referència a l'última carta que ha fet pública el xicot de la víctima, David de la Llave. A l'escrit, el company de la jove es mostra crític amb l'actuació dels Mossos d'Esquadra i assegura que, al seu parer, l'accident es podria haver evitat. A més, també lamenta que la policia no trobés el mòbil de la jove al cotxe sinistrat, i que fossin uns familiars qui localitzessin l'aparell sense pràcticament buscar-lo.

Jordi Jané va explicar que, davant un accident com aquell, s'obren "interrogants legítims" que obliguen a analitzar què va passar i si el fatídic desenllaç s'hauria "pogut evitar". "He estat en contacte amb l'advocat i company de la víctima, i coincideixo amb aquesta necessitat; és un requeriment, que m'atreveixo a dir que és moral", va dir el conseller d'Interior, insistint en el fet que s'estudiarà el cas a fons.

En relació al telèfon mòbil de la jove, i al fet que els mossos no el trobessin al cotxe quan van anar a buscar-lo a instàncies de la família, Jané diu que s'obrirà una "investigació exhaustiva" per saber quina va ser "l'actuació dels agents, el seu comportament" i per què no van localitzar l'aparell.

L'accident en què va perdre la vida la jove de 25 anys va tenir lloc el passat 29 de gener. Aquella tarda, poques hores abans de provocar el xoc mortal, el conductor n'havia tingut un altre a Llagostera. L'home, que té 42 anys, va fugir cap a Sant Feliu de Guíxols, ciutat on viu i on la policia el va aturar.

Quan els agents li van fer la prova d'alcoholèmia, va superar els 0,60 mg/l. La policia li va immobilitzar el vehicle, però un conegut seu es va fer càrrec del cotxe i se'l va endur.

Poca estona més tard, l'infractor -que anava begut i sense carnet- tornava a conduir en direcció cap a Girona. A l'entrada de la ciutat per la C-65 va ser quan va causar l'accident mortal.