Luís César Suanzes és el comissari coordinador de Fronteres Terrestres de la Policia Nacional a Girona des del gener. Destaca la feina dels seus agents amb temes d'estrangeria, lluita contra el crim organitzat i atenció a la ciutadania, entre altres.

Per què va triar venir a la Jonquera i ser el nou comissari de fronteres terrestres?

Jo vaig triar la Jonquera perquè considero que és atractiva la coordinació de quatre llocs fronterers i és molt important perquè és la base de moltes investigacions de les brigades policials sobre temes de terrorisme, investigació, control de viatgers, estupefaents... Tot això neix aquí. A més coneixia la feina de fronteres, la zona i coneixia també pràcticament el que són les forces vives de la Jonquera.

Des del gener hi ha hagut tres cotxes que s'han saltat un control. Com s'ho explica?

Saltar-se un control no és fàcil

perquè tenim sistemes per evitar-ho. La gent hi sol tenir respecte perquè hi ha gent armada. La gent que va saltar-se el control devien tenir poc a perdre. Cal recordar que ignorar un control està penat. El Mégane que vam trobar a Figueres després d'interceptar un altre cotxe amb armes se'l va saltar perquè també va coincidir que era un control molt obert i ell va aprofitar el pas d'un camió i se'n va anar protegit. De tot se n'aprèn. Per aquí ningú més se'ns escaparà.

En pocs dies han intervingut armes del cotxe que va intentar fugir. És un inici d'any amb molts comisaos a la Jonquera?

Fa 15 dies vam interceptar el vehicle amb les armes que va saltar-se el control. Però també fa pocs dies vam aturar un vehicle que portava 30 quilos d'haixix i també un camió que pujava del sud d'Espanya amb 110 quilos d'haixix i 110 quilos de marihuana. Aquí però el traficant de droga que ve és de baixa escala.