Durant el 2015 s'han incrementat els delictes de caire sexual a la Regió Policial de Girona, segons el balanç de 2015 que avui han fet públic els Mossos d'Esquadra.

Quant a tipologies, les agressions sexuals han pujat en un 12,70% passant de 63 casos el 2014 als 71 del 2015. I pel que fa als abusos sexuals es tracta d'un tipus de fet contra les persones que s'ha incrementat en gairebé el 30%. Ja que el 2015 es van denunciar 74 fets mentre que l'any anterior van produir-se 57 casos.

Amb tot, el cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Josep Milan ha destacat que part de l'alforació de casos d'abusos sexuals es deu a que hi ha una «xifra negra» que ara es denuncia i fins ara no es feia. Hi ho atribueix als programes i campanyes de sensibilització des de diversos punts de la societat, com ara la policia.

Un judici contra un acusat d'abusos sexuals. F: M. Martí

Pel que fa a la tipologia de víctimes, Milan ha ressaltat que quan s'és menor d'edat entre 0 a 10 anys la víctima sol patir abusos per part d'algú de la família o proper. Mentre que quan s'és adolescent moltes vícitmes en són per vinculades a l'ús de noves tecnologies i fins i tot, perquè es produeixen quan se surt de festa. Aquest darrer àmbit també afecat les víctimes de la resta de franges d'edat però també s'ha detectat que són víctimes d'abusos per part de la seva parella.

Pel que fa a la resta de fets penals, cal destacar que s'han disminuït en un 4,64 respecte a l'any anterior. Passant de 46.954 als 44.776 del 2015.

Baixen els robatoris amb violència

També hi ha hagut una disminució dels robatoris amb violència i/o intimidació en un 9,17% tot i que hi ha hagut un repunt en els de l'interior d'establiments amb un 28,45%. Un exemple que fa menys d'un mes va causar molta alarma a Girona és el d'un menor que va apunyalar un vigilant de seguretat del Lidl del costat dels Maristes. En canvi, han caigut en un 13,6% els robatoris violents en domicilis i no s'han produït assalts violents com els que havien castigat les comarques de Girona fa tres anys enrere.

També s'incrementen els robatoris a empreses, en un 10,34% amb 512 casos aquest 2015. Els lladres d'aquests robatoris amb força solen ser lladres coneguts pels policies i que solen anar a per un tipus de material fàcil de col·locar com ara tabac, licor, perfums, entre altres. El comissari però va explicar que pel que fa robatoris de grups organitzats ha anat a la baixa i que si n'hi ha són de gent de fora de la Regió Policial de Girona.

Font: Robatori pel mètode del butron a la Garrotxa. F: Xavier Valeri

Pugen les estafes el 12,79%

Les estafes també són un fet delictiu destacat el 2015 ja que s'incrementen en un 12,79% passant de 2.831 fets a 3.193. Preocupen als Mossos les que es produeixen a través d'Internet i també les que hi ha en caixers automàtics.

Els delictes que més creixen a Girona 2015

Create column charts