Els delictes de caràcter sexual a la Regió Policial de Girona es van incrementar durant el 2015. En concret, l´any passat es van denunciar 71 agressions sexuals i 74 abusos. Això significa que les agressions han pujat un 12,70% respecte al 2014, quan se´n van registrar 63 casos. I pel que fa als abusos sexuals es tracta d´un tipus de fet delictiu contra les persones que s´ha incrementat en gairebé el 30%. Ja que l´any passat es van denunciar 74 fets mentre que l´any anterior van produir-se 57 casos.

El cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Josep Milan, va destacar ahir que part de l´aflorament de casos d´abusos sexuals es deu al fet que hi ha una «xifra negra» que ara es denuncia i fins ara no es feia. Ho atribueix als programes i campanyes de sensibilització des de diversos àmbits de la societat, com ara els que fa la policia de la Generalitat d´atenció a les víctimes i que permeten que acabin presentant denúncia.

Pel que fa a la tipologia de víctimes de delictes sexuals, Milan va ressaltar que quan es tracta de menors d´edat d´entre 0 a 10 anys la víctima sol patir abusos per part d´algú de la família o que n´és proper. Mentre que quan s´és adolescent o jove molts casos estan vinculats a l´ús de noves tecnologies i fins i tot, amb sortir de festa.

Es tracta de fets, segons el comissari, relacionats amb penjar fotos a les xarxes socials que poden acabar amb amenaces o coaccions. I casos vinculats a l´oci nocturn solen ser fets «relacionats amb marxar amb desconeguts després de sortir de festa»

Aquest darrer àmbit també afecta les víctimes de la resta de franges d´edat, que també són víctimes de delictes sexuals per part de la seva parella, fet que sol quedar silenciat.

Pel que fa als delictes relacionats amb la violència física o psíquica que es produeix en l´àmbit familiar també es van incrementar. Durant el 2015 es van denunciar 202 casos, mentre que l´any anterior en van ser 184. En aquest àmbit hi entra aquella violència que cometen els fills contra el seus pares o a l´inrevés, va puntualitzar Milan.

Els maltractaments en l´àmbit de la llar també en canvi van disminuir, amb un 4,19%. Es van denunciar 1.002 fets el 2014, mentre que l´any passat van ser-ne 960. Es tracta de casos de violència exercicda en l´àmbit de la parella.

Pel que fa a la resta de fets penals, cal destacar que van disminuir en un 4,64 respecte a l´any anterior. Passant de 46.954 el 2014 als 44.776 de l´any passat.

Menys robatoris violents

També hi va haver una reducció dels robatoris amb violència i/o intimidació en un 9,17% tot i que hi ha hagut un repunt en els de l´interior d´establiments amb un 28,45% i se´n van denunciar 149 casos. Un exemple d´aquest tipus va tenir lloc fa menys d´un mes a Girona. Un menor va apunyalar un vigilant de seguretat del Lidl del costat dels Maristes.

En canvi, els que sí van caure són els robatoris violents en domicilis. Van recular en un 13,64% passant de 22 a 19 fets l´any passat. No es tracta d´assalts violents com els que havien castigat les comarques de Girona sinó que 14 d´ells estan vinculats «a fets per deutes, tràfic de drogues o disputes familiars», va detallar Milan.