L'Ajuntament de la Vall d'en Bas -en el seu darrer Ple- va fer l'aprovació definitiva d'una normativa per a l'ús dels locals socials del municipi. L'aprovació es va fer amb l'unanimitat dels dos grups: La Vall Plural-ERC i CiU. Abans, les regles havien estat consensuades amb les associacions de veïns dels pobles i nuclis. A la Vall d'en Bas hi ha 8 locals. N'hi ha tres considerats equipaments mitjans a Sant Esteve d'en Bas (local Associació de Veïns), La Pinya i El Mallol i cinc considerats superiors a Sant Esteve d'en Bas (annexe al pavelló i can Tista), Hostalets, Joanetes i Sant Privat d'en Bas.

Segons ha explicat Lluís Amat (alcalde per la Vall Plural) han començat els tràmits per l'edificació d'un nou local social al barri de Verntallat, al límit amb les Preses.

Amat ha valorat l'aprovació com el final d'un procés participatiu. Veïns i edils van fer unes cinc reunions a l'Ajuntament. «Va partir d'un petit esbós - ha recordat- i al final, amb aportacions de tothom s'ha validat». Culminades les accions per la creació de la normativa, l'Ajuntament ha dut unes 50 cadires a cada local i s'ha ofert als veïns pels actes que en necessitin més.

El darrer apartat de les normes exposa que les persones particulars residents a la Vall d'en Bas podran sol·licitar els locals socials de manera puntual per celebrar aniversaris i trobades familiars. Per fer-ho hauran d'abonar una taxa per cada persona que asisteixi a l'esdeveniment. A més, hauran de pagar la despesa de neteja del local.

Per celebracions particulars els locals estan restringits a l'ús de la gent del poble. Per exemple, Joanetes o Sant Privat. En canvi, la sala annexa al del Pavelló i la de can Tista queden per a ús lliure de tot el municipi.