· DIA INTERNACIONAL DE LES DONES

Les dones avisen que les empreses perden talent si no ajuden a conciliar

La professora Anna Payet, l'empresària Íngrid Rahola i l'advocada Yolanda Vilà remarquen la importància de l'educació i la corresponsabilitat

10.03.2016 | 07:18
Payet, Rahola i Vilà, en l´acte institucional unitari de Girona.
Payet, Rahola i Vilà, en l´acte institucional unitari de Girona.

Les empreses perden talent si no ajuden en la conciliació laboral. Aquesta és una de les conclusions que es van posar sobre la taula de debat organitzada, un any més, per l'Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya per commemorar, de manera conjunta, el Dia Internacional de les Dones.

L'acte unitari d'aquest any va tenir lloc ahir a la seu de la Generalitat a Girona i va consistir en un col·loqui en el qual van participar Anna Payet, professora de l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona; Íngrid Rahola, cofundadora de Llagurt, i Yolanda Vilà, advocada i membre de la Junta de Govern del Col·legi d'Advocats de Girona. Payet, Rahola i Vilà han conversat al voltant de la igualtat efectiva de dones i homes i van posar de relleu també que sense la complicitat masculina no hi ha corresponsabilitat.

Anna Payet, també empresària de la restauració a El Celler de Can Roca, va destacar en diversos moments la importància de l'educació en la igualtat dels més petits. Ho va exemplificar en un desig: «Espero que la meva filla de 12 anys pugui escollir ja lliurement quina és la seva carrera sense condicionants». També va indicar, per exemple, que l'Escola d'Hostaleria en 50 anys només ha tingut una directora, Maria Àngels Freixenet.

L'empresària Íngrid Rahola va destacar que la faceta de mare -va tenir una criatura fa poc més d'un any- li ha fet prendre més consciència de les dificultats de la maternitat per compaginar-les amb la feina. Va defensar un augment de la col·laboració dels homes en la criança dels fills i va parlar d'«equip» a l'hora de compaginar la vida laboral i la familiar. Rahola va considerar que la manca d'incorporació de dones en llocs directius i la influència de la maternitat en els processos de selecció de personal fan perdre talent a les empreses.

Per la seva part, l'advocada Yolanda Vilà va donar les dades de l'evolució del món del dret per explicar que la dona s'ha incorporat de manera ràpida i en l'actualitat ja suposen el 48% dels lletrats que exerceixen a Catalunya. Malgrat això va remarcar que només hi ha una degana i que també hi ha una certa tendència que segrega homes i dones entre el dret mercantil i el vinculat a temes més socials.

L'alcalde de Girona, Albert Ballesta; el president de la Diputació de Girona, Pere Vila i el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, van assistir a l'acte. A més, també van ser presents nombroses dones amb càrrecs institucionals com la futura alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, la regidora del?PP, Concepció Veray; així com les delegades territorials de Governació, Treball, Agricultura i Interior.

La igualtat efectiva de dones i homes centra la campanya unitària Compromís amb l'equitat de gènere (#EQUITAT8M), que ha impulsat l'Institut Català de les Dones i que subscriuen diputacions i entitats municipalistes, tenint molt present la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes aprovada pel Parlament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Turistes passejant aquest estiu per la Rambla deGirona
Girona espera assolir el 80% d´ocupació pel pont de Tots Sants

Girona espera assolir el 80% d´ocupació pel pont de Tots Sants

L'elevada ocupació de la ciutat i els seus voltants es deu en part al fet són les fires de Sant...

Un error formal impedeix jutjar una estafa immobiliària

Un error formal impedeix jutjar una estafa immobiliària

El gestor es va quedar un pis i un local d'una veïna d'Olot fent-li creure que firmava un aval de...

Protesta sindical al parc hospitalari Martí i Julià de Salt

Protesta sindical al parc hospitalari Martí i Julià de Salt

Comín, que va lloar el model de salut mental a Girona com un model assistencial «de...

Salut defensa que les inversions a altres centres no comprometen el nou Trueta

Salut defensa que les inversions a altres centres no comprometen el nou Trueta

Comín assegura que el futur hospital de Girona és «la inversió més important del Departament a...

Més de 6.400 afectats per cancel·lacions i retards a l´aeroport de Girona

Més de 6.400 afectats per cancel·lacions i retards a l´aeroport de Girona

Els afectats augmenten un 38% respecte l'estiu de l'any passat - Les aerolínies haurien de pagar...

Cremen dos contenidors en una nit a Sant Joan les Fonts

Cremen dos contenidors en una nit a Sant Joan les Fonts

Un camió de bombers va travessar Sant Joan les Fonts a les 8 del matí. El vehicle es va dirigir a...

Enllaços recomanats: Premis cinema