L'Ajuntament de Mieres enviarà cartes als veïns en les properes setmanes. Les comunicacions explicaran la manera de participar en la distribució de 23.000 euros del pressupost municipal del 2016, el qual suma 327.000 euros. Són 23.000 euros que no estan condicionats per ajudes d'altres administracions. Per exemple, la Diputació de Girona o la Generalitat de Catalunya. La voluntat de l'Ajuntament és deixar les inversions reals a mans dels veïns.

Un cop rebuda la carta, els veïns podran fer les propostes d'inversió que els semblin. El següent pas serà una valoració tècnica de les propostes. És a dir, si a algú se li ocorre fer una proposta absurda, la treuran. Seleccionades les idees viables, l'Ajuntament organitzarà una consulta presencial, perquè els veïns puguin votar les propostes que més els agradin. Després de les votacions, l'Ajuntament ordenarà les propostes en funció del nombre de vots i les aprovarà. N'aprovaran fins que els 23.000 euros s'acabin.

La consulta dels 23.000 euros serà la culminació de la primera edició dels primers pressupostos participatius de Mieres. L'Ajuntament ja va fer una assemblea per explicar el pressupost als veïns. La voluntat de l'Ajuntament és repetir l'any vinent, però fer-ho més aviat. És a dir, el procés d'aprovació del pressupost del 2017 tindrà lloc per la tardor i l'hivern d'aquest any i la voluntat és que la gent s'hi acostumi i es faci pròpies les inversions municipals.

Per poder aplicar el nou sistema amb garanties, el darrer Ple de Mieres va aprovar un Reglament de Participació Popular. Les normes regulen com s'han de fer les consultes, audiències públiques i quins són els drets i deures dels ciutadans pel que fa a la participació. Per vetllar pels processos, en breu escolliran un Consell del Poble.