Les baixes laborals que es produeixen a causa d'un accident de trànsit comporten un cost laboral de més de 2,8 milions d'euros a l'any. Durant el 2014, a la província hi va haver 820 baixes laborals d'aquesta tipologia. Per a les empreses representa que el treballador està fora de mitjana 39 dies i això suposa que durant el 2014 va haver-hi 16.000 dies de treball perduts.

L'Associació Professional d'Empreses Formadores en Seguretat Viària (Formaster) assegura que les distraccions, la fatiga i l'estrès són els riscos més habituals dels treballadors quan condueixen de camí a la feina o de tornada. Per tot això, sol·licita a les empreses que implementin cursos de prevenció de riscos laborals enfocats a la conducció i als desplaçaments en cotxe i sobretot en els trajectes per anar o tornar de casa a la feina.

Les dades aportades per Formaster suposen que a Girona hi va haver 16 persones que van haver de demanar la baixa laboral a causa d'un sinistre viari a la setmana. El cost laboral és de més de 2,8 milions d'euros i és que segons l'Associació, cada accidentat costa 3.490 euros.

Amb tot, però, a aquest cost laboral que suposen les baixes laborals per accident de trànsit cal sumar les quanties d'assegurança i indemnitzacions, despeses mèdiques i recursos sanitaris, defenses jurídiques, peritatges, disminució de la productivitat en l'empresa i deteriorament del clima laboral entre companys.

Un dia més de baixa a Girona

Les baixes laborals per accidents de trànsit a Girona arriben a una mitjana de 39 dies de convalescència. Una xifra que està situada per sobre de la mitjana nacional, que estan en 38 dies de convalescència, segons Formaster.

Quant a les principals causes de l'absència del lloc de treball a causa d'un sinistre viari, són de diversa tipologia. El 53% són esquinços cervicals o dislocacions a causa d'un accident per encalç, frontal o lateral i per la mala col·locació de l'altura del reposacaps; el 22,4% són per ferides o lesions superficials i el 14,7% per lesions o ferides lleus als ulls -per vidres o trossos de plàstic que salten als ulls o per cops a la cara-.

Només el 8% de les baixes laborals per accident de trànsit són per fractures d'ossos i el 5,5% per commocions, diu Formaster.

Des de l'Associació recorden que els treballadors que fan servir el seu vehicle per anar i tornar de la feina a casa o viceversa tenen quatre riscos importants que poden acabar en un accident de trànsit i amb això en una baixa laboral. La distracció, la fatiga, l'estrès i l'agressivitat que comporta el trànsit. Des de l'entitat demanen a les empreses que implementin accions per disminuir la sinistralitat laboral per accidents.