El fotògraf Ramon Maroto i els tècnics de fotografia Víctor Illera i Verònica Solís han treballat els darrers dies a la portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll per tal de diagnosticar l'estat de les capes de superfície. Formen part del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, que els ha encarregat un treball de documentació fotogràfica que es realitza amb llum ultraviolada.

La degradació de la portalada durant el darrer segle ha estat el gran enemic d'aquesta obra magna del romànic català, que actualment es troba en llista d'espera per ser declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco. L'han perjudicat sobretot els canvis atmosfèrics, danyant el material arenós que es va utilitzar per a la seva construcció, en una afectació que es coneix com a «malaltia de la pedra». Els colors que decoraven la portalada també han desaparegut amb el pas del temps.

La façana del monestir de Ripoll és considerada com la Bíblia esculpida en pedra. Pertany al segon romànic, de la segona meitat del segle XII, quan l'escultura va incidir especialment en façanes, portades i timpans dels edificis religiosos del nostre país. Tant la portalada com el complex monàstic són el principal atractiu turístic del municipi.

L'actuació del Centre de Restauració de Béns Mobles permetrà incidir en la preservació d'un monument del qual es considera que té l'erosió controlada. S'ha aconseguit gràcies a un sistema de climatització i humidificació per garantir que la pedra mantingui les seves propietats tant en els mesos de calor a l'estiu, com en els de fred a l'hivern. En cas d'aconseguir el reconeixement de la Unesco, els recursos que s'hi podrien destinar augmentarien considerablement.