El president de la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica, Francisco Fernández, va inaugurar el congrés d'experts ?Treballant en equip per una UCI ?sense fronteres, celebrat ahir a Girona, en el qual es va debatre sobre el big data de la salut, considerat el futur de l'especialitat.Es tracta del gran volum d'informació que es ?genera durant l'assistència al pacient.

«Els malalts estan connectats a màquines que generen molta informació», subratlla el president de la SOCMIC, qui puntualitza que cada monitor que registra paràmetres com el de la tensió o diferents constants vitals són en realitat «ordinadors». El metge precisa que «integrar totes aquestes dades repercuteix en l'assistència que es presta» i reitera que «la medicina intensiva va cap a aquí».

La cita gironina, que va reunir prop de 200 professionals, va servir per debatre els aspectes més destacats de l'especialitat. L'hospital Josep Trueta de Girona, que hi exercia de comitè local, va explicar els resultats del seu model d'«UCI oberta». El Trueta ha implantat un mètode de treball que es basa en coordinar recursos amb els sis hospitals comarcals de la demarcació per donar millor resposta a la demanda de llits de crítics. D'aquesta manera han reduït el trasllat de pacients crítics a hospitals de Barcelona -del 30% que es derivaven, s'ha passat al 14%. i actualment, el 25% dels ingressos a la UCI del Trueta provenen d'altres hospitals.

Fernández detalla que el model del Trueta persegueix els reptes de futur de la medicina intensiva, que consisteix a coordinar-se amb la resta de serveis hospitalaris per poder detectar abans un possible empitjorament de l'estat de salut dels pacients greus. «Que arribin a l'UCI en pre-mortem ja és massa tard, hem de tirar a terra parets i arribar a la resta de serveis», diu.

L'UCI treballa en equip, no només amb altres especialitats del mateix centre, sinó també amb els sis hospitals comarcals de la regió sanitària. Això permet, segons Fernández, que els altres centres tinguin el suport i l'assessorament de l'hospital de referència. «Que assumeixin com a propis tots els crítics de la regió sanitària i no només els que tenen ingressats en algun lloc de l'UCI», assegura.