Entonant el Gaudeamus Igitur i al crit de «Vivat Roma, vivat lingua latina» va acabar ahir una trobada a Girona que va reunir fins a 600 alumnes de Secundària d'arreu de les comarques gironines amb una cosa en comú: el llatí. La iniciativa -la sisena que organitza el grup ICE de Cultura Clàssica de la Universitat de Girona- va congregar estudiants de quart d'ESO i professors de 29 centres diferents que mantenen vives les llengües clàssiques a les aules perquè, amb jocs i en un ambient distès, compartissin experiències tot coneixent de primera mà aquella parva Gerunda del poeta Prudenci, la petita ciutat romana que es va acabar convertint en l'actual Girona.

Durant tot el matí, els estudiants van fer servir els seus coneixements en la matèria, l'enginy i també els seus telèfons mòbils per a desenvolupar una gimcana per diversos espais i museus i un joc que van acabar guanyant els equips de l'institut Sant Elm de Sant Feliu de Guíxols, el Ridaura de Platja d'Aro, el Mongrí de Torroella, de Llagostera i Palamós.

La jornada també va servir per homenatjar Anna Saurí, professora de clàssiques a l'Escala que va morir aquest estiu després d'un accident de trànsit i que participava activament en aquestes trobades, i la llatinista Dolors Condom, traspassada el cap de setmana passat.

«Era la professora de professors, un exemple a seguir», va remarcar Lina Vilamitjana, una de les organitzadores, als seus alumnes, a qui va explicar que moltes de les cançons que canten a classe són heretades de l'estudiosa.

Discursos en llatí i un aperitiu amb aliments propis de l'època romana -fruits secs, olives o pomes- van posar el punt final a un matí assolellat i fred que, bromejaven els assistents, no es va perdre ni el déu del vent, Èol.

Per immortalitzar aquesta trobada que va reivindicar el llatí com una llengua encara en ús -per exemple, a l'hora de posar noms científics-, estudiants i professors van envair les escales de la Catedral per a fer-s'hi una fotografia.

Per tirar-la, els fotògrafs van haver de driblar un grup d'atrafegats turistes, que van saludar efusivament els joves, i el trenet turístic que transita Barri Vell amunt, Barri Vell avall. Coses del segle XXI.