El Dipsalut compta amb un Servei d'Emergències Psicològiques que va entrar en funcionament el 2010. Està format per vuit professionals formats en la Psicologia d'emergències i amb una àmplia experiència en aquest àmbit específic de treball. Una altra de les característiques de l'equip és que està dispersat geogràficament per aconseguir una resposta més ràpida en el cas que es produeixi una emergència.

Es tracta d'un servei que es pot activar en casos de morts sobtades i amb alt potencial traumàtic, accidents de trànsit, agressions sexuals, desastres amb damnificats o accidents amb múltiples víctimes, entre d'altres. La desaparició d'un nen de 3 anys a Camós durant la nit de cap d'any va ser l'últim cas de 2015 on va intervenir l'equip d'emergències psicològiques de Dipsalut. Enguany, el servei ja s'ha activat en quatre ocasions atenent a un total de 19 persones a qui s'ha ofert suport psicològic i assessorament. El servei atén tant les víctimes de situacions traumàtiques i els seus familiars, com els professionals dels equips d'emergències psicològiques que intervenen en situacions de crisi amb un elevat impacte psicològic.

Des de la seva posada en marxa ha realitzat 77 intervencions on ha atès un total de 581 persones. I és que les xifres parlen per si soles, cada any s'ha anat incrementant el nombre d'actuacions. L'any amb més atenció de persones va ser el 2012, amb 313. I és que l'equip d'emergències psicològiques va actuar en un dels incendis que es van declarar a l'Alt Empordà a l'estiu i van atendre 250 persones.

Un servei per als municipis

El Programa de suport i atenció psicològica en situacions d'emergència al municipi és una iniciativa de Dipsalut que va néixer amb l'objectiu de posar-se a disposició de tots els municipis de la demarcació de Girona. Per evitar duplicitats i disfuncions, existeix un protocol de coordinació amb el SEM i els Equips de Resposta Immediata en Emergències (ERIE) de la Creu Roja. Poden sol·licitar l'activació del Servei els alcaldes; els regidors; els caps de Policia Local o els comandaments responsables als quals s'hagi delegat aquesta tasca, els caps de Protecció Civil i els responsables dels Serveis Socials. També en poden sol·licitar l'activació els Mossos, Bombers i SEM.

El president de Dipsalut, Josep Maria Corominas, destaca la importància d'oferir als municipis el servei. I el responsable de l'equip d'emergències psicològiques, Jordi Frau, fa balanç i afirma que «al cap de sis anys de funcionament ininterromput i de 77 intervencions realitzades arreu de les nostres comarques, el servei ja comença a ser conegut i reconegut per les persones i organismes que en tenen la responsabilitat d'activar-lo en cas de necessitat»

Una de les innovacions del programa de Dipsalut és la formació que s'ofereix als diferents equips d'emergències. Per exemple, fan un curs de primers auxilis psicològics on se'ls donen eines per comunicar de manera adequada males notícies o afrontar les conseqüències que comporta l'assistència d'esdeveniments crítics.