El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) va dictar ahir que Figueres i Banyoles no han garantit el tractament adequat de totes les aigües residuals urbanes abocades en zones sensibles, tal com ja havia denunciat la Comissió Europea (CE). Aquesta cort, amb seu a Luxemburg, va donar la raó, per tant, a la CE sobre l'incompliment de les obligacions d'una sèrie d'aglomeracions d'Espanya, com és el cas de Figueres i Santa Llogaia del Terri (Banyoles), juntament amb Berga (Barcelona) i Pontevedra-Marín-Poio-Bueu. En concret, l'incompliment es refereix a certs articles d'una directiva europea sobre el tractament ?d'aigües residuals.

El litigi va començar quan la CE va sol·licitar a l'alt tribunal europeu que determinés si Espanya ha violat determinades obligacions de la directiva sobre el tractament de les aigües residuals urbanes, després d'un procediment d'infracció obert contra el país per l'incompliment de la directiva sobre les «zones sensibles» a la qual fa referència la normativa. D'aquesta manera, ara el Tribunal de Justícia de la UE ha detectat problemes en la insuficient designació de les zones sensibles, la identificació de les zones menys sensibles i en el compliment de les obligacions relatives als sistemes col·lectors. També en les instal·lacions de tractament d'aigües residuals urbanes d'aquelles aglomeracions de més de 10.000 habitants en zones sensibles.

En aquesta mateixa línia, el tribunal europeu ha alertat de la falta de consideració sobre els abocaments en zones de captació de zones sensibles, juntament amb el compliment de les obligacions relatives als llots que s'originen en el tractament de les aigües residuals, segons la sentència que va dictar ahir la UE.

Tot i això, l'alt tribunal va retirar les imputacions referents a la insuficient designació de zones sensibles i a la identificació de zones menys sensibles, ja que va destacar la progressiva regularització de les instal·lacions de sanejament, de tractaments i d'abocaments a certes aglomeracions.

Incompliment reiterat

La CE va decidir denunciar Espanya davant el Tribunal de Justícia europeu per un incompliment reiterat de les obligacions establertes pels articles 4 i 5 de la directiva, en relació amb aglomeracions de més de 10.000 equivalents habitants que aboquen a zones sensibles. Tot i dictar l'incompliment del tractament adequat de totes les aigües residuals abocades en zones sensibles en els casos anteriors, com són Figueres i Banyoles, el Tribunal de Justícia va donar la raó a Espanya pel que fa als casos de Bollullos Par del Condado (a Huelva) i d'Abrera (a Barcelona).

La CE va qüestionar que Espanya no havia aportat una presa de mostres -en un període de 12 mesos- per poder demostrar que les dades analítiques de les instal·lacions de les aglomeracions complien amb els paràmetres fixats per la directiva. Espanya ha al·legat que la CE no pot exigir que s'aporti un mostreig generat en un període de 12 mesos en relació amb l'incompliment de l'article 5 de la directiva de les aigües residuals.

Sobre aquest punt, la sentència que va dictar el Tribunal de Justícia dóna la raó a Espanya i va detallar que, a més a més, el país havia aportat davant la cort les diferents mostres que constituïen el fonament de l'incompliment al·legat per la CE. Finalment, pel que fa a l'aglomeració de Capellades (Barcelona), el Tribunal de Justícia va considerar que l'existència de l'incompliment al·legat havia d'apreciar-se el 23 de juny del 2014. El fet és que Espanya al·legava que, des d'aquesta data, l'esmentada aglomeració ja complia íntegrament els requisits recollits en els esmentats articles de la directiva.

D'aquesta manera, el Tribunal de Justícia va subratllar ahir que la CE no ha aportat dades suficients que permetin demostrar, en alguns dels casos, que les normes nacionals que marca la directiva no s'aplicaven correctament.

Millora de depuradores

Tenint en compte la denúncia de la CE, que ara ha arribat en forma de sentència per part del Tribunal de Justícia de la UE, es fa evident la necessitat d'una millora a les depuradores de Figueres i el Terri (a Banyoles). En concret, fa poc ?menys d'un any, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va posar a licitació la redacció del projecte constructiu per remodelar i millorar la depuradora de Figueres. Pel que fa a la depuradora que està instal·lada a Santa Llogaia del Terri, que abasta Banyoles, s'ha preparat licitar la redacció del projecte que es calcula executar entre 2017 i 2018.