La «falta de respecte institucional» que Felip VI va mostrar cap a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, quan es va negar a rebre-la en audiència pública l'11 de gener, ha motivat la proposta d'ERC per declarar-lo com persona non grata a Sant Joan de les Abadesses. La iniciativa serà debatuda en el proper plenari municipal, de divendres 18 de març, després que el grup republicà ho entrés com a moció.

En la moció ERC recorda que el 29 de maig de 2001 els representants del consistori ja van despenjar solemnement la imatge del pare de l'actual rei, el també monarca Joan Carles de Borbó, que hi havia a la sala de plens municipal. Aleshores l'ajuntament estava format per ERC, PSC i Convergència Santjoanina, i Carles Bassaganya com a alcalde. El motiu d'aquell gest van ser les declaracions del rei declarant que el castellà mai havia estat un idioma d'imposició, durant l'entrega del premi Cervantes. Esquerra considera que Felip VI, en tant que cap del regne d'Espanya, impedeix el lliure exercici del dret a decidir del poble de Catalunya. També li retreuen la seva posició no neutral envers el procés polític que viu Catalunya, a diferència de monarquies com la britànica en el conflicte entre Escòcia i el Regne Unit, o el fet que la institució que presideix representi valors «completament allunyats» de la igualtat entre ciutadans.

A banda de declarar-lo persona no grata, la moció vol evitar que l'ajuntament realitzi accions de reconeixement de la seva figura o de la monarquia espanyola.

A Breda, el ple va fer el matix per unanimitat a finals de gener.