El ple de Sant Julià de Ramis ha aprovat per unanimitat "continuar treballant" perquè Medinyà pugui ser "al més aviat possible" el 222è poble de Girona tot i el recurs d'inconstitucionalitat que el govern espanyol ha presentat al Tribunal Constitucional (TC) contra la creació d'aquest nou municipi. Ahir a la tarda, tots els grups municipals van rebutjar completament la decisió de l'executiu espanyol i van demanar el suport del president de la Generalitat de Catalunya, del Govern i del Parlament català per poder seguir portant a terme tots els passos necessaris perquè la comissió gestora de Medinyà vagi creant les estructures de municipi necessàries.

"Ens han agafat com a punta de llança del conflicte entre Catalunya i Espanya, ens han posat enmig d'una guerra que no és la nostra", va explicar el regidor i portaveu de Medinyà 1972, Sixte Galià. Per mostrar la voluntat dels veïns de tirar endavant el nou municipi, Galià va donar a conèixer que el proper dimecres es farà un ple a Medinyà on s'aprovaran els primers pressupostos i ordenances.

Reacció al Consell de Ministres

El ple extraordinari urgent es va convocar ahir a última hora, després de conèixer que el Consell de Ministres del govern espanyol havia aprovat presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei 8/2015, del 10 de juny, del Govern de la Generalitat per la qual es podia crear el municipi de Medinyà, al Gironès. Segons l'executiu espanyol, la norma catalana vulnera diversos articles de la Llei de Bases de Règim Local que estableix que els nous municipis que es conformin han de tenir, com a mínim, cinc mil habitants.

La impugnació, tal i com es va donar a conèixer divendres, es plantejava sense suspensió per evitar que el municipi de Medinyà es quedés a la pràctica sense ajuntament. Una decisió que va suposar "un gerro d'aigua freda" per a la comissió gestora de Medinyà, que s'encarrega de gestionar i anar creant totes les estructures del nou municipi. Al mateix temps, va despertar el rebuig del Govern i del consistori de Sant Julià de Ramis que, per mostrar la seva disconformitat, va decidir realitzar el ple d'aquest dissabte que va atreure una trentena de persones i una gran expectació mediàtica.

El plenari va començar puntualment i, en primer lloc, va prendre la paraula l'alcalde de la vila, Marc Puigtió, el qual va llegir un document subscrit per tots els grups municipals. En ell, s'assenyalava que el que mou a tots els representants municipals de la vila és "donar compliment a la voluntat del poble de Medinyà" i, basant-se en tots els arguments històrics, socials i territorials existents, van reclamar un cop més la necessitat que Medinyà pugui tornar a ser reconegut com a municipi independent, tal i com ho era abans del decret franquista del 1972. "La restitució d'una institució que mai no s'havia d'haver sostret als veïns i veïnes de Medinyà", va llegir en veu alta el batlle.

Tant l'alcalde com altres regidors d'ERC, Medinyà 1972-Entesa o diversos veïns portaven samarretes on es podia llegir "Medinyà, 222è municipi".

"Clar i enèrgic rebuig"

Després de la introducció, Puigtió va explicar els quatre punts que havien acordat tots els grups municipals. En primer lloc, manifestar el "clar i enèrgic rebuig" davant la decisió i la postura del govern espanyol en funcions que ha sorprès Sant Julià de Ramis, ja que la Generalitat i l'Estat participaven en una comissió bilateral per tractar aquest tema de Medinyà i no els havien alertat.

En segon lloc, refermar la voluntat i el compromís del consistori per seguir portant a terme "tots els passos necessaris" amb les institucions implicades perquè Medinyà pugui completar "com més aviat millor" les estructures de municipi. I en aquest sentit, i com a tercer punt, van demanar al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Govern i al Parlament de Catalunya el seu "suport" perquè Medinyà pugui ser un municipi independent, seguint la normativa que el mateix Parlament de Catalunya va tirar endavant el passat 4 de juny del 2015 amb el suport del PPC.

Per últim, els grups van acordar trametre tots els anteriors punts al president de la Generalitat, al Govern, al departament de Governació de Catalunya i a tots els grups parlamentaris catalans. Unes propostes que ahir van rebre el suport absolut de tots els regidors del consistori, format per membres de CiU, ERC, Independents per Sant Julià de Ramis i Medinyà Candidatura de Progrés (CP) i Medinyà 1972-Entesa.

El ple extraordinari d'ahir a la tarda va comptar amb l'assistència de la comissió gestora de Medinyà i també de l'alcalde de Sarrià de Ter, el republicà Roger Torrent. Aquest migdia, la consellera de Governació visitarà el poble i es reunirà amb els membres de la comissió gestora.