El diputat de Catalunya Sí que es Pot per Girona, Marc Vidal, ha lamentat la judicialització de la llei de segregació de Medinyà de la població de Sant Julià de Ramis i ha apel·lat al compromís de l'Estat i de la Generalitat. Vidal ha insistit que es tracta d'un compromís que "recull la llei" i en el qual s'especifica "l'excepcionalitat de Medinyà, que va ser municipi fins a l'any 1972". Vidal ha estat treballant, des de la legislatura passada, al Parlament en la proposició de llei que havia de permetre -una vegada aprovada- iniciar els tràmits per a la segregació definitiva de Medinyà.

Vidal ha recordat que al mes de gener de l'any passat, quan llavors formava part del grup parlamentari d'ICV-EUiA, va ser l'encarregat tant de presentar com de defensar la llei de "creació" del municipi de Medinyà. També ha destacat que sempre s'ha ponderat que "no es crea un nou municipi sinó que es restitueix una entitat històrica que el franquisme va voler esborrar fa més de quaranta anys".

Amb l'aprovació de la llei, el juny de l'any passat, tant la Generalitat com l'Estat es comprometien -com estableix la disposició addicional primera- a justificar i a reconèixer l'excepcionalitat respecte dels requisits per a la creació de nous municipis establerts per la legislació bàsica de règim local, en tractar-se d'un municipi històric. Vidal ha apel·lat al compromís i ha citat "la indiscutible voluntat democràtica" de tots els actors intervinguts, tant la unanimitat del ple de Sant Julià de Ramis, com també la del ple del Parlament (tret de Ciutadans) perquè "fins i tot el PP reconeixia llavors l'excepcionalitat".