Alerten de possibles nevades a la Selva, l'Alt Empordà, la Garrotxa i el Ripollès

Protecció Civil de la Generalitat recomana prudència en la mobilitat aquesta matinada i demà a primera hora del matí per la possibilitat de nevades a cotes mitjanes - La neu podria ser abundant a la Garrotxa i al Ripollès

16.03.2016 | 17:02
Alerten de possibles nevades a la Selva, l'Alt Empordà, la Garrotxa i el Ripollès

El departament d'Interior de la Generalitat ha posat en prealerta el Pla Especial d´Emergències per Nevades a Catalunya NEUCAT per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de que localment es puguin produir nevades aquesta nit i matinada a punts del territori poc habituats –entre ells la Selva, l'Alt Empordà i la Garrotxa– i en cotes relativament baixes (600 metres).

La predicció actual de l´SMC preveu nevades en un total de 19 comarques catalanes amb una cota mínima al voltant dels 600 metres durant la matinada que anirà pujant al llarg de demà fins als 1.100 metres

A partir de la nit i durant la matinada les zones que es veurien afectades són la Catalunya Central (Anoia, Osona, Bages, Moianès, Solsonès i Berguedà), les cotes altes de la Segarra, l´extrem nord del Vallès Occidental, el Vallès Oriental i la Selva a la zona del Montseny, les cotes altes de l´Alt Empordà, les cotes altes de l´interior de Tarragona (Priorat, Conca de Barberà, Alt Camp i Baix Camp, sobretot la zona de Prades) i el Pirineu Central i Oriental (Garrotxa, Ripollès, Cerdanya i Alt Urgell). A partir del matí es preveu que la nevada quedi restringida a la zona del Pirineu Central i Oriental sent especialment abundant a la Garrotxa i al Ripollès fins a la tarda.A primera de la tarda ha començat a nevar amb força en diferents punts del Ripollès, com Camprodon o Vilallonga de Ter. L'SMC espera gruixos superiors als 5 cm a cota 700 m i de més de 20 cm a cota 1.200 m i al Pirineu oriental es poden arribar a acumular fins a 50 centímetres de neu per sobre dels 2.000 metres.Segons l´SMC, no es preveuen nevades a les zones metropolitanes ni al litoral, ni tampoc en cotes molt baixes que puguin provocar afectacions generalitzades. Cal tenir especial prudència, però, en la mobilitat per algunes carreteres de l´interior del país de matinada i en els desplaçaments de demà a primera hora.

Afectacions viàries
A l´àmbit del Pirineu Central i Oriental i també a diferents punts de la Catalunya Central hi ha diverses carreteres que es poden veure afectades per la nevada. Les més destacables són: C-25 zona del Coll de Ravell i a punts del Moianès; N-152 i N-260 a la zona del Ripollès i Cerdanya; C-16 trams de la Cerdanya i el Berguedà; C-26 al Solsonès i al Ripollès i C-55 i LV-4241 al Solsonès, entre d´altres.

Els municipis de Barberà del Vallès (Vallès Occidental) i Cardona (Bages) han informat al Centre d´Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil que han posat en prealerta el seu Pla d´Actuació Municipal (PAM) per nevades.

La principal recomanació és fer seguiment de les previsions meteorològiques i les alertes de protecció civil, i extremar les precaucions en la mobilitat a les hores que es preveu que nevi. Alhora, és important portar les cadenes al vehicle i saber utilitzar-les per si fos necessari.

Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar la precaució en els desplaçaments a les zones on és previst que nevi. En el moment de la nevada, si és abundant o acumula gruixos de neu, cal evitar la mobilitat per facilitar la neteja de les vies i evitar el col·lapse.

Protecció Civil recomana portar el vehicle preparat amb cadenes, telèfon mòbil amb bateria, alguna manta o roba d´abric de reserva, aigua i algun aliment calòric.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema