La província de Girona és la setena d’Espanya pel que fa a increment dels accidents de trànsit de caràcter lleu. Un informe de l’Associació Empresarial de l’Assegurança (Unespa) la situa en aquest lloc del rànquing a causa d’un augment del 6,28% dels sinistres viaris d’aquesta consideració el 2015.

Durant l’any passat se’n van produir un total de 28.337. La província en canvi que lidera el rànquing és la de Guadalajara, on van pujar un 10,36% en un any i se’n van produir un total de 8.098. En canvi, a Sòria és on hi ha hagut un decreixement més alt amb un 2,67% menys de sinistres viaris lleus. N’hi va haver un total de 2.993.

A tot Espanya hi va haver 1,8 milions d’accidents lleus de trànsit en ciutats espanyoles i és una xifra que suposa un increment del 3,30% respecte a l’any 2014. Segons les dades de Tecnologies de la informació i xarxes per les Entaits Asseguradores (Tirea) que recull Unespa, aquestes dades es poden justificar per l’increment de la situació econòmica, l’abaratiment dels carburants i en conseqüència a un major ús dels vehicles.

A Catalunya l’increment d’aquest tipus d’accidents és més alt que l’anual a Espanya, amb un 4,33%, i es troba en la tercera posició de l’Estat. Durant el 2015 hi va haver 272.822 accidents de trànsit lleus, cosa que suposa 3.634 accidents per cada 100.000 habitants.

Cal dir que els sinistres viaris varien en funció de l’època de l’any i fins i tot en funció del dia de la setmana. El mes d’agost és el mes que es produeixen menys cops de xapa -com anomenen els accidents lleus les asseguradores-. Durant aquest mes va haver-hi 127.389 accidents lleus a tot Espanya, mentre que si es mira la mitjana mensual la resta de l’any hi va haver uns 149.400 casos. La baixada del mes d’agost és sobretot per la baixada de l’afluència de vehicles en grans poblacions durant l’estiu.

De fet, durant l’estiu la sinistralitat es desplaça perquè hi ha gran quantitat de turismes i augmenten els sinistres amb víctimes a les carreteres interurbanes a causa de les vacances.

Més accidents el divendres

El divendres per altra banda és el dia amb més accidents lleus a Espanya. Unespa assegura que això es deu a l’increment del trànsit rodat perquè s’acaba la jornada laboral i també per la proximitat del cap de setmana. De mitjana els divendres de 2015, les assegurades van rebre 5.800 comunicacions amistoses sense víctimes personals fruits d’accidents de trànsit.

Com a dades curioses del 2015, a l’estudi de l’Associació Empresarial de l’Assegurança hi ha els dies amb més accidents lleus i els dies amb menys. Per exemple, el 27 de novembre de 2015 va haver-hi un accident cada 30 segons i va ser el dia amb més sinistres. El motiu: es va presentar 7.005 comunicacions amistoses d’accidents lleus. En canvi, les jornades amb menys col·lisions sense víctimes van ser Nadal i Any Nou, amb 1.879 i 1.943 comunicacions amistoses.

Tot i això, l’estudi assegura que el dia amb menys sinistres viaris va ser el 8 de desembre 2015. En ple pont de la Puríssima i de la Constitució es van produir 2.498 sinistres, cosa que representa que aquell dia hi va haver un accident cada minut i 24 segons en tot Espanya, segons Unespa.