La nevada de les últimes hores ha acumulat gruixos importants al Pirineu oriental i ha emblanquinat força indrets del Prepirineu i punts alts de la Catalunya Central. Les comarques on ha nevat amb més intensitat han estat el Ripollès, Osona, el Berguedà i la Cerdanya. Alguns dels gruixos de neu acumulats són els 25 cm de Sant Pau de Segúries, 24 cm a Das, 20 cm a Ventolà, 15 cm a Gombrèn, 5 cm a La Pobla de Lillet, 5 cm a Puigcerdà i 2 cm a Olot.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, aquest dijous la cota de neu anirà pujant fins als 1.100 metres però aquest matí, puntualment, voltarà els 400 metres. Avui hi ha quatre comarques amb avís per neu, dues de les quals en nivell taronja: el Ripollès i la Garrotxa.

La neu ha baixat fins a Solsona, Berga, la Seu d'Urgell i Ripoll, on el paisatge ha quedat enfarinat.

Segons el Servei Català de Trànsit, per neu calen cadenes a la BV-4031 a Castellar de N'Hug, l'N-260 a la Collada de Toses, a la C-462 de Lladurs a la Seu d'Urgell i a la C-563 a Tuixent.

Nevades al Ripollès i la Garrotxa

La baixada de temperatures que es va viure ahir va provocar que entre la tarda i el vespre es registressin algunes nevades intenses al Ripollès i la Garrotxa. La cota de neu va baixar tant a la tarda com al vespre fins als 600 metres, cosa que va deixar enfarinades i emblanquinades algunes poblacions de les dues comarques. A l'hora de tancar aquesta edició, la situació havia obligat a activar la circulació de màquines llevaneu a algunes carreteres del Ripollès. En concret, ahir al vespre les màquines llevaneu van passar, en direcció nord, per la C-38 entre Sant Pau de Segúries i Camprodon i per la GIV-5264 a Setcases. El cas és que a les dues carreteres hi havia perillositat en la mobilitat per la presència de plaques de neu i gel a la calçada.

La nevada d'aquest dijous a la nit obliga a circular amb cadenes a cinc carreteres del país. Entre elles hi ha la carretera de Castellar de n'Hug (BV-4031), la collada de Toses de Ribes de Freser a Puigcerdà (N-260), la N-141C a l'altura de Moià, la C-563 de Tuixén a Gósol i la C-462 de Lladurs a la Seu d'Urgell.

De la mateixa manera, ahir Protecció Civil va demanar prudència a la mobilitat per les nevades de la tarda. També per les que es podien produir a la nit i a la matinada d'avui, perquè s'havia previst que la neu caigués a alguns territoris poc habituals, tenint en compte que la cota estava al voltant dels 600 metres. Així mateix, Protecció Civil va decidir activar la prealerta del pla Neucat.

Segons va detallar el Servei Meteorològic de Catalunya, es calculava que els gruixos de neu fossin de cinc centímetres a cota 700 i de més de 20 centímetres a cota 1.200 metres. En canvi, al Pirineu Oriental es preveia que s'arribés a acumular fins a mig metre de neu per sobre els 2.000 metres. Altres zones catalanes on s'esperava que hi haguessin nevades: a les comarques de la Catalunya central, la zona del Montseny i l'interior de Tarragona. En concret, la predicció del Servei Meteorològic de Catalunya apuntava a la possibilitat de nevades a un total de 19 comarques catalanes amb una cota mínima al voltant dels 600 metres, que a la matinada podia arribar fins als 1.100 metres.

També es calculava que a partir de la nit i de la matinada, entre les zones que podien estar afectades per la neu, hi havia la comarca de la Selva a la zona del Montseny, també algunes cotes altes de l'Alt Empordà, juntament amb el Pirineu Central i Oriental (que inclou la Garrotxa, el Ripollès i la Cerdanya).

A partir d'avui es preveu que les nevades quedin restringides al Pirineu Central i Oriental, de manera que poden ser especialment abundants tant a la Garrotxa com al Ripollès fins a la tarda. Malgrat la baixada de temperatures, no s'esperen nevades a la zona metropolitana catalana, tampoc al litoral, ni a cap cota baixa on hi pugui haver afectacions generalitzades.