El conseller de Salut, Toni Comín, va apostar ahir per adaptar el nou model de transport sanitari a l´especificitat del territori però sense fer marxa enrere. En el marc d´una interpel·lació parlamentària, Comín va admetre que s´han produït errors i va situar el volum més gran d´incidències al transport sanitari no urgent de la regió de Girona, i ho va atribuir a la nova empresa adjudicatària del servei, Transport Sanitari de Catalunya.

El titular de Salut va explicar que la hipòtesi del departament és que alguns dels errors que s´han produït són d´implantació i altres de model. Tot i apostar per esperar els resultats dels informes que s´han encarregat a l´Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i al Servei Català de Salut, el conseller va assegurar per resoldre el problemes detectats cal adaptar el model a la realitat territorial d´una manera «més precisa i detallada».

Comín va defensar que el nou model de transport sanitari té «bona intenció» i que la teoria és correcta però va admetre que ha donat alguns problemes, especialment en el transport no urgent. Concretament va situar el volum més gran d´incidències a Girona i va atribuir a la nova empresa que gestiona el servei, que fins ara estava en mans de CTSC. A més, va afegir que el departament pren nota de les incidències en el transport sanitari urgent que s´han donat a l´Ebre.

Comín rebutja tornar a l´antic model argumentant que s´estan obtenint dades positives d´eficiència i va avisar que s´haurà de ser molt curós a l´hora de rectificar l´aplicació del nou model per evitar que s´acabi modificant allò que funciona millor que abans. Segons el conseller, el model no s´ha d´aplicar de manera automàtica, com si tot el territori fos Barcelona, i que cal fer una adaptació a les circumstàncies de cada territori.

D´altra banda, Comín va defensar que el model no ha posat «cap vida en risc» i que no ha mort ningú, tot assenyalant que la majoria d´incidències tenen a veure amb el transport sanitari no urgent.

De tota manera, el conseller vol esperar a obtenir els resultats dels informes, tenint en compte que el que està elaborant AQuAS estarà a punt com a molt tard en un mes i mig i que abans ja es tindrà el que prepara el Servei Català de la Salut. «Em comprometo a posar-ho en coneixement vostre i decidim junts a la comissió de salut si la solució passa per renunciar-hi o implementar el nou model des del detall», va concloure.