La Guàrdia Civil ha detingut una regidora d'ERC a Toses (Ripollès), acusada de traficar amb éssers humans per motius laborals i de formar part d'una xarxa internacional de tràfic de drogues assentada a l'àrea de Barcelona i Madrid, en què han estat arrestades vuit persones més.

Segons ha informat avui la Guàrdia Civil, l'operació, dirigida per un jutjat de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), ha permès desmantellar una xarxa internacional de tràfic de drogues assentada a l'àrea de Barcelona i de Madrid, amb una ramificació a Toses.

Segons ha avançat El Mundo i han confirmat a Efe fonts pròximes al cas, una de les detingudes és Maria Gassó Soy, regidora d'ERC a la petita localitat de Toses, on és propietària d'un establiment hostaler. La dona està acusada de distribuir cocaïna a Espanya i d'enviar remeses de droga a d'altres punts d'Europa, així com d'introduir a Espanya un immigrant sense papers facilitant-li documentació d'una tercera persona perquè aconseguís passar els controls fronterers, després de la qual cosa la va incorporar a la plantilla del restaurant sense realitzar els tràmits administratius oportuns.

Un portaveu d'ERC consultat per Efe ha assegurat que han tingut coneixement de la situació d'aquesta regidora per la premsa, ha demanat que es respecti la presumpció d'innocència i ha anunciat que li han obert un expedient informatiu per aclarir els fets, que no estan relacionats amb la seva activitat com a regidor.

En l'operació s'hi han intervingut els nou detinguts 5.209 grams de cocaïna, petites quantitats d'haixix, marihuana, productes anabolitzants i 3.670 euros en metàl·lic i s'ha desmantellat a Madrid un laboratori complet per adulterar la droga.

La investigació es va iniciar el 2015, juntament amb les autoritats de Suïssa, després que un dels suposats membres del grup organitzés des de la població barcelonina de l'Hospitalet de Llobregat l'enviament de 500 grams de cocaïna utilitzant un muler, que va ser detingut al país helvètic.

Després d'aquesta detenció, els agents van descobrir que la xarxa pretenia realitzar a principi d'aquest any un transport de cocaïna des de Madrid a Barcelona, usant un vehicle amb doble fons per ocultar la droga, per la qual cosa van establir un dispositiu policial que va permetre interceptar la droga -800 grams de cocaïna- i detenir les dues persones que la transportaven.

Amb la informació obtinguda després d'aquestes dues detencions, la Guàrdia Civil va poder localitzar el pis a Madrid d'un dels arrestats, on es va descobrir i va desmantellar un laboratori complet per al tall i adulterat de la droga. Malgrat que l'organització ja no podia nodrir-se amb la droga que li arribava d'aquest laboratori, va seguir proveint-se per altres vies, cosa que va permetre als agents detenir altres membres de la xarxa quan seguien traficant.

En el marc de les seves indagacions, els agents van localitzar un pis a l'Hospitalet de Llobregat des d'on havia partit la mula que va ser detinguda a Suïssa. Els agents van aconseguir detenir altres integrants de l'organització a Sant Joan Despí (Baix Llobregat) i l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), on van intervenir als seus pisos petites quantitats de cocaïna, marihuana i adulterants.