Detinguda la regidora d'ERC a Toses en el marc d'una operació de la Guàrdia Civil contra una xarxa de narcotraficants internacional. Es tracta de l'edil Maria Gassó Soy, que ha estat arrestada juntament amb vuit persones més que es dedicaven al tràfic de cocaïna. A més, durant la investigació, els policies van detectar un delicte de tràfic d'éssers humans amb fins d'explotació laboral que precisament se li imputa a la regidora del Ripollès. Arran d'aquesta operació, ERC ha obert un expedient informatiu a la regidora per aclarir els fets, tot i que ja ha avançat que expulsarà del partit Gassó si es confirma la seva implicació.

L'operació anomenada Tafurs s'ha portat a terme a finals de febrer a Barcelona, Girona i Madrid. Entre els arrestats hi ha dues dones espanyoles -una és l'edil-, un nigerià, cinc colombians i un serbi. La Guàrdia Civil també ha comissat 5,2 quilos de cocaïna, petites quantitats d'haixix, marihuana, productes anabolitzants, 3.670 euros, tres vehicles, bàscules electròniques, una premsa casolana i productes per adulterar drogues. De fet, a Madrid hi han desmantellat un laboratori per al tall i adulteració de la droga amb tot tipus de productes i elements apropiats per a aquest procés.

Segons els investigadors de la Guàrdia Civil, la regidora de Toses va ser detinguda per tràfic de drogues però també perquè va introduir a Espanya una immigrant que no té permís de residència facilitant-li la documentació d'una tercera persona perquè aconseguís passar els controls fronterers; després d'això, la va incorporar a la plantilla del seu restaurant -ja que Gassó regenta l'establiment Ca la Maria de Fornells de la Muntanya- sense realitzar els tràmits administratius oportuns. També està arrestada per tràfic de drogues perquè consideren que l'edil s'encarregava tant de distribuir cocaïna a Espanya com d'enviar remeses a altres punts d'Europa. També li han imputat un delicte de tràfic d'éssers humans amb motius laborals. El Jutjat d'Instrucció número 4 de l'Hospitalet de Llobregat és qui va ordenar les detencions i ahir encara estava en fase de declaracions, segons fonts judicials.

Tot comença amb una mula

Les investigacions del cas Tafurs es van iniciar el 2015, conjuntament amb les autoritats suïsses, en saber que unes persones de nacionalitat espanyola i nigeriana es dedicaven al tràfic de drogues des de l'Hospitalet de Llobregat. Aquest grup havia organitzat un enviament de cocaïna amb una mula que va ser detinguda a Suïssa amb 500 grams de cocaïna ocults.

Continuant amb les indagacions, a principis d'aquest any els investigadors van saber que l'organització criminal volia portar cocaïna des de Madrid a Barcelona en un vehicle amb doble fons. La Guàrdia Civil va interceptar-lo a la província de Barcelona amb 800 grams de cocaïna i van arrestar dues persones.

L'actuació, a més, va desencadenar l'escorcoll en un pis de Madrid on es van trobar i van intervenir 200 grams més de cocaïna i un laboratori. L'organització criminal, tot i perdre uns dels seus principals proveïdors de cocaïna, va seguir-se abastint per altres vies. Els investigadors, però, van detectar una nova entrega de cocaïna a Barcelona on hi participaven els principals membres de la banda -una espanyola i un nigerià. Els van arrestar i també al comprador, un home de nacionalitat sèrbia.

En els escorcolls en els seus domicilis a l'Hospitalet i Sant Joan Despí hi van trobar cocaïna i diners. El del nigerià, la Guàrdia Civil considera que era el punt d'origen de la sortida de la mula detinguda a Suïssa. També van arrestar la resta d'integrants de l'organització criminal: dues persones a Sant Joan Despí i una altra més a l'Hospitalet. I finalment van detenir una dona al barri de la Barceloneta. El seu domicili era un conegut punt de venda de droga.

«Mirar amb calma»

Gassó va ser escollida a les passades eleccions municipals regidora d'ERC a Toses. L'equip de govern del municipi és de CiU (amb quatre regidors) mentre que Gassó és l'única edil a l'oposició. Tot i això, a la pàgina web de l'Ajuntament de Toses, Gassó també figura com a regidora d'algunes àrees compartides amb altres edils de CiU. Des d'ERC, ahir el president de la Federació del partit a la demarcació de Girona, David Mascort, va demanar presumpció d'innocència per a Gassó -que no és militant- i va apostar per «mirar amb calma» els fets. Tot i això, va afirmar que deixarà de pertànyer a ERC si es confirma la seva implicació.