El president de la Federació d'ERC a les comarques gironines, David Mascort, va deixar la plaça de diputat provincial a la Diputació de Girona fa dos mesos, quan va ser nomenat secretari general d'Agricultura de la Generalitat. Al ple ordinari del mes de gener de la corporació ja es va fer efectiva la seva renúncia, tot i que llavors la formació encara no havia decidit qui ocuparia el lloc de Mascort. Els diputats provincials s'adjudiquen als partits polítics en funció dels seus resultats a les eleccions municipals. Per a cada plaça, s'ha de designar una persona per ocupar el lloc de diputat provincial i també tres suplents.

Quan es va constituir la Diputació de Girona el passat 1 de juliol, Mascort va ocupar una de les places que el partit judicial de Girona havia adjudicat a ERC. Els tres suplents que es van assignar al seu lloc van ser: Maria Mercè Roca, Josep Antoni Ramon i Robert Vilà. Roca és la cap de llista d'ERC a l'Ajuntament de Girona, Ramon és l'alcalde de Serinyà (al Pla de l'Estany) i Vilà és l'alcalde de Sant Martí Vell (al Gironès). Ara bé, després de la baixa de Mascort, els tres suplents també van renunciar a ocupar la vacant d'ERC a la corporació.

El motiu, va explicar ahir Mascort, és que la formació va plantejar si algun dels tres suplents podia passar a ser diputat provincial de la Diputació i si, per responsabilitat, «convenia que deixessin allò que estan fent». Mascort va afegir que, «vistes les circumstàncies», el partit va decidir que assumís la plaça el primer tinent d'alcalde i regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Cassà de la Selva, Pau Presas. D'aquesta manera, els tres suplents de Mascort van haver de renunciar a ocupar el lloc de la corporació perquè, així, ERC podia presentar una nova llista per assumir la plaça vacant, amb Presas com a diputat provincial i els seus tres suplents.

«Una cosa són les llistes que es presenten a les eleccions i una altra són els càrrecs designats pel partit», va afirmar Mascort, que va destacar que els diputats provincials es trien segons l'estabilitat territorial. «Les nostres assemblees comarcals decideixen qui són els seus representats. El lloc vacant de la Diputació corresponia al partit judicial de Girona; per tant, havia de ser un polític del Gironès o del Pla de l'Estany», va subratllar Mascort. Per això, va detallar que, com que l'alcalde de Fontcoberta (al Pla de l'Estany) és diputat provincial d'ERC, la formació va apostar per designar una persona del Gironès.

El president de la Federació d'ERC a les comarques gironines va remarcar que «quan s'han d'escollir els representants de la Diputació, que és just després de les eleccions municipals, bàsicament es trien els diputats provincials». «De suplents s'hi posa la gent de la comarca», va concloure Mascort.

Presas va ser nomenat diputat provincial d'ERC, ocupant el lloc de Mascort, el passat dimarts al ple ordinari del mes de març de la Diputació de Girona.