Solidaritat, reconeixement i gratitud. Aquestes van ser ahir les paraules més escoltades en l'acte que Càritas Diocesana de Girona va organitzar amb motiu del seu 50è aniversari a l'Auditori-Palau de Congressos de Girona. Un acte que, sota el lema «El cor de l'acció social són les persones», va reunir més d'un miler de persones entre voluntaris i representats institucionals i empresarials d'arreu de la demarcació gironina. Ja moments abans de l'inici de la celebració, l'emoció i el nerviosisme era palès entre els assistents, de totes les edats i races, alguns dels quals aprofitaven el retrobament per recordar diferents anècdotes compartides durant aquestes cinc dècades des que el bisbe Narcís Jubany va constituir formalment l'entitat. D'altres, intentaven aconseguir el millor seient per no perdre's cap detall de la cerimònia, una tasca complicada, ja que l'Auditori estava ple de gom a gom.

Presentat pel periodista gironí Martí Gironell, l'acte de reconeixement va començar amb unes paraules del director de Càritas Diocesana de Girona, Ramon Barneda. «L'acció social no seria possible sense tots els que treballem enxarxats contra l'exclusió social i amb una voluntat comuna d'acompanyar i acollir els que ho estan passant malament, de treballar per eradicar la pobresa i per ajudar els més vulnerables a no perdre la dignitat» va dir Barneda, assenyalant que en l'acte també se celebraven els primers 10 anys d'Ecosol Empresa d'Inserció.

Tot seguit, l'acte va continuar amb el testimoni de les tres primeres treballadores socials contractades als anys seixanta: Rosa Maria Font, Neus Fort i Pilar Gisbert, l'última de les quals va recordar que si «ho fem tots junts, és possible canviar el món». Després, els assistents van poder gaudir de les actuacions musicals del Cor de Teatre i del Cor Àkan.

En l'acte, també es van fer «petits tastets» dels diversos programes i projectes de l'entitat com l'Activa't, que es desenvolupa a la presó el Puig de les Basses de Figueres.

Un dels moments més emotius de la nit va arribar amb la reproducció del missatge d'Antoine Audo, bisbe d'Alep i president de Caritas Síria, en el qual felicitava la tasca de Càritas Diocesana de Girona. El públic va respondre amb un gest de solidaritat cap a Síria, promovent una multitudinària fotografia i desplegant una pancarta amb l'etiqueta #withsyria.

Per acabar la celebració, els Marrecs de Salt van realitzar un pilar gràcies a la pinya d'una part del públic assistent per simbolitzar el treball en xarxa, una de les claus de l'èxit del desenvolupament de l'acció social de Càritas durant el mig segle d'activitat a la diòcesi. El bisbe de Girona, Francesc Pardo, va tancar l'acte -al qual va acudir l'alcalde en funcions, Eduard Berloso- amb un breu parlament, agraint l'esforç de les persones que durant 50 anys han fet possible Càritas de Girona.