Els turistes han decidit les seves previsions d'allotjament per Setmana Santa després de les recents nevades i traslladen les seves reserves de la Costa Brava al Pirineu, segons va informar l'Associació Turística Apartaments (ATA).

L'ATA preveu ara que, a la zona pirinenca de Girona, l'ocupació sigui del 70%, del 60% a l'interior de la província i del 20% al litoral. Aquesta baixa ocupació a la costa -amb l'excepció de la localitat de Lloret, que serà del 70% com a destinació consolidada entre els turistes estrangers- es deu al canvi meteorològic dels últims dies i al descens de temperatures.

Les reserves d'última hora es produiran a totes aquestes zones, segons l'ATA, que apunta com a principals clients per Setmana Santa als catalans (52%), seguit de la resta d'espanyols (21%) i dels estrangers (27%). Aquesta associació engloba més de 10.000 apartaments de la província de Girona i inclou empreses que gestionen tota aquesta oferta.

La nevada que va caure la nit de dimecres i al llarg d'ahir va acumular gruixos importants al Pirineu i va emblanquinar força indrets del Prepirineu i punts alts de la Catalunya Central. Les comarques on va nevar amb més intensitat van ser el Ripollès, Osona, el Berguedà i la Cerdanya.

Alguns dels gruixos de neu acumulats són els 25 cm de Sant Pau de Segúries, 24 cm a Das, 20 cm a Ventolà, 15 cm a Gombrèn, 5 cm a la Pobla de Lillet, 5 cm a Puigcerdà i 2 cm a Olot. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, ahir la cota de neu va anar pujant fins als 1.100 metres però al matí, puntualment, va voltar els 400 metres. De fet, ahir hi havia quatre comarques amb avís per neu, dues de les quals en nivell taronja: el Ripollès i la Garrotxa. La neu va baixar fins a Solsona, Berga, la Seu d'Urgell i Ripoll, on el paisatge va quedar enfarinat. Segons el Servei Català de Trànsit, per neu van caldre cadenes a la BV-4031 a Castellar de N'Hug, la N-260 a la Collada de Toses, a la C-462 de Lladurs a la Seu d'Urgell i a la C-563 a Tuixent.

El telèfon d'emergències 112 va rebre una desena de trucades la passada nit de dimecres, concentrades a les comarques del Ripollès, Osona i Berguedà, per incidències de trànsit per neu i gel, cap d'elles greu.

Protecció Civil va activar dimecres la prealerta del Pla Especial d'Emergències per Nevades a Catalunya, NEUCAT, davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de nevades que van afectar localment punts del territori poc habituats i cotes relativament baixes (600 metres).

Segons el SMC, es van acumular 25 centímetres de neu a Sant Pau de Segúries a cota 850 m i 24 cm a Das (Cerdanya). També va nevar de manera generalitzada en totes les comarques del Pirineu Central i Oriental, a les comarques del nord i en les cotes altes de les comarques del sud de la Catalunya Central.

Protecció Civil va estar en contacte permanent amb els consells comarcals i ajuntaments de la Garrotxa, Ripollès, Cerdanya i Catalunya Central per resoldre incidències derivades de la neu, sobretot en carreteres. Així, les màquines llevaneu i agents dels mossos d'Esquadra de trànsit van estar treballant tota la nit a la zona afectada, i durant la nit hi va haver diverses carreteres afectades per neu. També va fer falta extremar la precaució a la N-141C entre Moià i Vic, a la C-38 a Molló i a la GIV-4011 a Campelles per neu/gel a la calçada.

Talls a la línia Ripoll-Puigcerdà

També ahir al matí va quedar tallada puntualment la circulació de trens de rodalia entre Puigcerdà i Ripoll. El gel i la neu acumulada en la catenària van deixar sense servei de tren el trajecte entre Ripoll i Puigcerdà, a Girona, segons va informar Renfe.