La investigadora de l'Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) de la Universitat de Girona, Anna Company, acaba de guanyar el premi Lilly Jove Investigador 2016 que concedeix la Reial Societat Espanyola de Química i l'empresa química Lilly. Company, de 33 anys i de Cornellà del Terri, ha estat reconeguda amb el guardó que premia els joves investigadors espanyols menors de 40 anys que destaquen per la seva qualitat científica i la trajectòria professional. Destaca que és un reconeixement a la trajectòria duta fins ara, però també «un incentiu per continuar en la mateixa línia».

La investigadora de la Universitat de Girona rebrà el premi al mes de juny durant la XXVI Reunió Bienal de Química Orgànica de la Reial Societat Espanyola de Química, que se celebrarà a Punta Umbría, a Huelva, on també impartirà una conferència.

Anna Company va estudiar Química a la Universitat de Girona i va fer-hi els estudis de doctorat sota la supervisió del doctor Miquel Costas.

Durant el doctorat, va desenvolupar dues estades en centres d'investigació dels Estats Units i Alemanya. Posteriorment, va fer una estada post-doctoral a la Universitat Tècnica de Berlin durant dos anys, del 2009 al 2011, després de la qual es va reincorporar a la Universitat de Girona.

Actualment forma part del grup de recerca Química Bioinspirada, Supramolecular i Catàlisi (QBIS-CAT) de l'Institut de Química Computacional i Catàlisi de la UdG. Es dedica a la química experimental i la seva principal línia d'investigació se centra a trobar nous mètodes de catàlisi, és a dir, trobar alternatives per fer reaccions químiques d'una manera més sostenible.

Aquest no és l'únic guardó que ha recollit la investigadora dgironina. L'any 2010, la Royal Society of Chemistry anglesa li va concedir el premi Dalton Young Researchers, destinat a joves investigadors de fins a 27 anys, per la seva rellevant contribució a la química inorgànica, i l'any passat va rebre el premi Clara Immerwahr 2015 atorgat pel consorci UniCat, un clúster d'excel·lència promogut pel govern alemany i format per més de 250 químics, físics, biòlegs i enginyers de tres universitats de Berlín, una de Potsdam i dos instituts de recerca Max Planck.

El guardó s'entrega cada any des del 2011 a una jove científica que es trobi en l'etapa inicial de la seva carrera en el camp de la catàlisi -el procés a través del qual s'incrementa la velocitat d'una reacció química mitjançant una substància externa, un catalitzador-. Està dotat amb 15.000 euros, finançats en major part per la multinacional Siemens, que s'han de destinar a projectes de col·laboració entre grups de recerca alemanys i la investigadora premiada. L'objectiu del guardó és donar visibilitat a la dona en el món científic i fomentar la igualtat de gènere.