Tres homes van entrar a robar a l'empresa Arico Forest, dedicada a manteniment de carreteres i treballs forestals, de les Preses (Garrotxa) la matinada del 13 de març. Ho van fer aparentment amb la cara descoberta i amb llanternes per veure-s'hi de nit. Van anar amb molt de compte per no fer saltar l'alarma tot esquivant els sensors de moviment però el que no van veure és que hi havia un circuit de càmeres de videovigilància que els va gravar des de dos punts. Ho van descobrir quan marxaven i de fet li van donar un cop a la càmera exterior. Però ja era massa tard perquè una de les càmeres els havia pogut gravar amb detall, fins i tot alguns moments de cara. Tot aquest material s'ha entregat als mossos després de posar la denúncia amb l'objectiu d'enxampar els culpables. Es van endur 15 euros en efectiu, algunes eines i maquinària així com desperfectes per valor de més de 13.000 euros.

"Eren professionals i sabien el que es feien perquè tenien molt controlat on hi havia els censors de moviment per evitar activar l'alarma". Ho explica el gerent de l'empresa Arico Forest S.L de les Preses (Garrotxa) que es dedica als treballs forestals i al manteniment de carreteres. Amb el que no comptaven, però, és que a la nau hi hagués un circuit de videovigilància que va gravar-los en el moment en què van entrar a robar a planta de baix. Van ser només 15 minuts però van servir per enregistrar com es van moure per la nau aquella estona. Desconeixen, però, quan s'hi van estar en total.

En les imatges a les que ha tingut accés l'ACN, es veu com el primer lladre salta uns dos metres fins a la planta de baix i com després agafa una escala de jardineria que hi havia a dins de la nau. La posa a la paret i així els altres dos lladres poden baixar també per examinar la zona amb cautela. Només es mouen en una part de l'espai (el lateral dret de la nau), a tocar dels cotxes que hi ha aparcats, i amb l'ajuda de llanternes per veure's-hi de nit. El que més ha sorprès, però, és que aparentment no sembla que portin passa muntanyes i algun d'ells fins i tot semblaria que va amb la cara descoberta, ja que hi ha un moment en què la càmera l'agafa de ple. Els Mossos d'Esquadra, que ja han rebut la denúncia i han obert una investigació, hauran d'analitzar amb més detall les imatges per comprovar si hi ha possibilitats d'identificar-los.

Van fer tres butrons per accedir a la nau

El robatori va ser el 13 de març passat pels volts de les dues de la matinada al polígon industrial. Primer van fer dos forats al sostre per entrar però potser van creure que era massa alt i van buscar una altra entrada. Van fer un forat d'un metre d'alt i un metre d'amplada en una paret d'un costat del sostre que és més baix i per allà van accedir. Des d'allà van fer un altre forat a la paret per passar a l'arxiu, on ho van capgirar tot. Després van rebentar una porta i d'allà van accedir a una altra porta que els va dur fins al magatzem, saltant i després baixant per l'escala que ells mateixos es van posar i que van deixar al marxar. A continuació, van anar als lavabos on van destrossar les portes i després van fer un altre forat a la paret per accedir a l'oficina on van capgirar-ho tot sense poder anar més a dins perquè també hi havia sensors de moviment.

El botí que es van emportar van ser 15 euros en efectiu, eines i alguna maquinària que tenien guardada a la planta de dalt. El que ha representat un major cost, però, ha estat reparar les destrosses per valor d'uns 12.000 euros. "Els paletes i el fuster porten treballant tota la setmana", explica Arimany.

Quan ja marxaven, es van adonar que hi havia una càmera a l'exterior i li van donar un cop perquè mirés al sostre.

Més robatoris al polígon aquella mateixa nit

Segons explica Arimany, aquella nit va ser nefasta pels empresaris de la zona. "Van entrar que sapiguem a sis naus del polígon; nosaltres tenim gravat amb una càmera de fora com una persona es mou per la nau del costat, on van fer forats al sostre per accedir-hi". Mentre estaven robant en aquest punt, una patrulla de mossos es trobava inspeccionant una empresa de construcció del polígon on havia saltat l'alarma. L'agost passat ja van entrar a robar a algunes naus de la zona però a la d'Arico Forest no.

Es desconeix encara amb quin vehicle anaven perquè van accedir a peu, després de fer un tall a la tanca exterior que fa tres metres d'alt. La policia també disposa de les imatges de les càmeres que donen al carrer que podran ser analitzades.