Una veïna de Santa Pau, Jordina Carbonell, de 32 anys i de professió mestra, ha fet una recollida de roba i de diners al seu municipi i a Castelló d'Empúries per tal d'endur-se-la al camp de refugiats d'Idomeni (entre Macedònia i Grècia). Carbonell va explicar: «Fa un parell de setmanes que mirava per anar a Lesbos, però des que van tancar la frontera entre Macedònia i Grècia el problema és al camp de refugiats d'Idomeni.

La setmana passada va mirar una pàgina web destinada a orientar els voluntaris i fa tres dies va decidir anar-hi. No ha pogut entrar en contacte directe per correu electrònic. «Perquè -va dir- està tot col·lapsat i no tenen temps de contestar els missatges». Va explicar: «Abans-d'ahir, vaig comprar el bitllet. Sortirà diumenge a les 11.40 hores de l'aeroport de Barcelona i preveu arribar a Salònica a les 18.40, on preveu llogar un cotxe i arribar a Idomeni. «No sé amb què em trobaré...».

Jordina va explicar que té experiència en viatges. «He estat a l'Índia, al Nèpal, a Mèxic i a Sud- amèrica», va dir. La idea és facturar tot el que hagi recollit i un cop a l'aeroport llogar un cotxe i dirigir-se a Idomeni.

«Recomanen -va explicar- dur una tenda personal per dormir perquè no hi ha lloc als hotels». Va prosseguir: «Un cop sigui allà em posaré en contacte amb les associacions de voluntaris i els donaré el material i els diners». Assenyala: «Penso que em trobaré amb gent amb hipotèrmia i amb molts de nens». De tota manera, va repetir: «No sé amb què em trobaré».

Mentrestant, es va posar en contacte amb l'Ajuntament de Santa Pau per tal d'activar la recollida de material a l'escola. L'alcalde, Josep Companys (Units per Santa Pau-ERC), va explicar: «La Jordina va trucar fa tres dies al vespre per demanar si l'Ajuntament podia fer una carta per demanar material i dur-lo a Idomeni. Les mestres de l'Escola Joan Maragall van explicar que havien lliurat la nota a cada nen i no sabien quina seria la resposta. Confiaven que seria bona, perquè -segons elles- a Santa Pau la gent és molt solidària.

Ahir, a l'entrada de l'escola hi havia un munt de bosses de roba i de sabates. Jaquetes, mantes, abrics. anoracs amb caputxa, mitjons i guants eren les peces que s'hi podien veure.

A més, Jordina ha aprofitat l'amistat que té amb una mestra de la Llar d'Infants Passeig de les Oques de Castelló d'Empúries per fer-hi una col·lecta similar a la de Santa Pau. Ahir estava previst que ho recollís tot per poder-ho facturar cap a Grècia.

Idomeni

Es calcula que al camp d'Idomeni (al costat d'una estacio de tren) hi ha més de 14.000 refugiats. Una tercera part sòn nens i nadons. El tancament de la frontera entre Macedònia i Grècia i les fortes pluges han agreujat la situació dels refugiats. La concentració, segons informa l'agència EFE, ha encarit les tendes de campanya i les mantes tèrmiques. Tot i que els centres d'atenció de Metges Sense Fronteres s'eleven enmig del fang. les malalties i els polls hi són abundants.Les cues per l'aigua, la roba i els aliments hi són una de les imatges més visualitzades.

Els refugiats intenent trobar guies que els conduieixin per passos de fronteres i així deixar el camp i poder continuar el camí cap a Alemanya i Suècia. L'arribada de migrants continua i cada dia n'hi ha més.

La previsió és que durant les vacances de Setmana Santa hi arribin voluntaris de tot Europa. Ja n'hi ha molts.