El grup de MES de l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va evitar que el rei espanyol Felip VI fos declarat personanon grata en el ple municipal de divendres al vespre. Els set regidors que Moviment d'Esquerres (MES) té al municipi van votar en contra de la moció que havia presentat el grup d'ERC. Només els tres regidors republicans van donar-hi suport, mentre que la representant convergent Concepció Formatger es va abstenir.

L'alcalde, Ramon Roqué, va afirmar que el seu equip de govern no és monàrquic i que si calgués votar per una república hi estarien disposats, però en canvi va impedir que prosperés la moció d'Esquerra Republicana. Va argumentar que l'Audiència Nacional ja ha demanat explicacions a l'ajuntament santjoaní per haver donat suport a la resolució del Parlament per iniciar la desconnexió amb l'estat espanyol. Roqué creu que la feina del consistori ha de ser "el dia a dia" dels vilatans santjoanins.

Aquesta negativa va contrariar el cap de l'oposició i del grup republicà, Sergi Albrich, que va afirmar que la moció hagués estat un bon toc d'atenció al monarca per no permetre el dret a decidir de Catalunya o per haver-se negat a rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

També va desvincular qualsevol requeriment que hagi fet l'Audiència Nacional de la sobirania que té l'Ajuntament envers la figura de Felip VI. Alhora va retreure a Roqué que en altres mocions que no afecten directament els vilatans de Sant Joan, no s'utilitzi també l'excusa del dia a dia.

A banda dels retrets per la seva relació amb Catalunya des que és monarca, la moció republicana pretenia també que l'Ajuntament no pogués realitzar accions de reconeixement envers la seva figura o la monarquia.

El 2001 Sant Joan sí que havia despenjat la imatge del rei Joan Carles I de la sala de plens municipal. Llavors, els representants dels tres grups municipals -ERC, PSC i Convergència Santijoanina- van despenjar la imatge del rei espanyol Joan Carles I de la sala de plens municipal.

El gest (pioner a Catalunya) va estar motivat per unes declaracions de Joan Carles I fetes en el lliurament del Premi Cervantes. Joan Carles I va dir que el castellà -al llarg de la història- no s'havia imposat mai a ningú. L'afirmació va revoltar la societat catalana i, en ella, l'Ajuntament de Sant Joan.